ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изграждането на завод за производство на ММР оборудване в Украйна ще даде възможност за разкриване на хиляди нови работни места

09.11.2023

Това подчерта Петро Котин, президент на ДП „Енергоатом“, по време на съвместна среща с Риаз Аван, вицепрезидент на американската компания Holtec International.

Петро Котин подчерта, че Енергоатом планира да реализира важен проект за изграждането на завод в Украйна, който ще произвежда основното оборудване за малки модулни реактори по технологията Holtec SMR, включително корпуса на реактора.

Този завод трябва да осигури не само изграждането на около 3000 MW ММР мощности в Украйна, но и да се превърне в център за износ на тази технология в други европейски страни.

 „Внедряването на най-новите технологии и изграждането на модерни производствени мощности на Holtec в Украйна ще бъде от голямо значение за следвоенното възстановяване на икономиката на нашата страна. Това ще създаде хиляди нови работни места и ще засили значително конкурентоспособността на украинската ядрена индустрия. Имаме шанс да станем лидери в тази област заедно с други световни компании“, подчерта Петро Котин.

 

Припомняме, че през април 2023 г. Енергоатом и Holtec подписаха споразумение за изграждането на завод за производство на компоненти за малки модулни реактори (SRM). Според него се планира да се инсталират до 20 SMR реактора в Украйна.

Източник: https://t.me/energoatom_ua/15609

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари