ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министерският Съвет одобри предприемането на действия по изграждането на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP 1000

27.10.2023

Министерският съвет одобри доклад на министъра на енергетиката за  предприемане на действия по изграждане на блок 7 и 8 на  АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP 1000.
Министерският съвет дава съгласие за изграждане на блок 8 на АЕЦ „Козлодуй“ и нарежда да се подготвят необходимите процедури и документация.

 

 

По отношение на изграждането на блок 7, Министерският съвет възлага на министъра на енергетиката да организира необходимите процедури по избор на изпълнител, предоставящ комплексните услуги по проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация. Окончателният договор с избрания изпълнител и с доставчика на технологията AP1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение.

Министерският съвет възлага на министъра на енергетиката да организира преговори с финансови институции за осигуряването на заемен ресурс, както и да предприеме действия по увеличаването на капитала на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД с парична вноска до 500 млн. лева от страна на „Български енергиен холдинг“ ЕАД.

Изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ може успешно да замени изведените от експлоатация блокове от 1 до 4 с обща инсталирана мощност 1760 MWe и да осигури надежден източник на базова електроенергия.
Възможността за работа в т.нар. „маневрен“ режим на новите блокове ще подобри балансирането на националната енергийна система с оглед непостоянния характер на енергията от възобновяеми енергийни източници.

Изграждането на нови мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е подходящо с оглед отличната налична инфраструктура за управление на радиоактивни отпадъци, физическа защита, радиоекологичен мониторинг и аварийно реагиране.
Площадката разполага и със свободен капацитет за присъединяване на нова мощност, както и обучен висококвалифициран персонал.

Източник: https://www.me.government.bg/bg/news/ministerskiyat-savet-odobri-predpriemaneto-na-deistviya-po-izgrajdane-na-blok-7-i-8-na-aec-kozlodui-s-tehnologiya-ap-1000-3274.html?p=eyJ0eXBlIjoiaG90bmV3cyJ9

Б.Р. -  Изчаках един ден с публикуването на това съобщение за да мине еуфорията сред някои от  пишещите братя „журналисти“ , политиците от единя и другия спектър, както и сред пишман ядрените експерти.

 

 

Tags: , , ,

2 Responses to Министерският Съвет одобри предприемането на действия по изграждането на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP 1000

 1. Красимир Христов on 27.10.2023 at 0:19

  Искам отново да уточня:
  Във връзка с публикациите в СМИ, че България е започнала изпълнението на проекта за изграждане на блок № 7 на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор AP-1000, считам за необходимо да уточня отново, че предпроектното проучване за седми блок, което беше поверено на Westinghouse, ще бъде готово едва през април 2024 година.
  И чак след това българското правителство ще може да вземе конкретно решение за седми блок.
  Тоест пишещите братя отново слагат каруцата пред коня!
  Не им се сърдя – нали затова им плащат!

 2. Иван on 27.10.2023 at 8:47

  На66год.съм.Участвал съм в пуска и експлоатацията на 5и6 блок на АЕЦ.В периода 1992-2005г.бях Главен инженер и Председател на СД на АЕЦ.Ще се радвам след 10год.някой да ми се обади,че 7-и блок е пуснат и работи.Ако все още съм жив след 15г.за същото.За по-нататък ще помоля внуците да следят процеса,те вече ще бъдат големи мъже.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари