ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан изнесе в Китай партида горивни касети за атомни електроцентрали

17.10.2023

АО „Национална атомна компания „Казатомпром“ съобщава за успешната доставка в Китай на партида горивни касети (ТВС), произведени в съвместния казахстанско-китайски завод Ulba-TVS LLP.

На тържествената церемония по приемане на ядрено гориво за АЕЦ Yangtsang присъстваха ръководителите на Samruk-Kazyna JSC, NAC Kazatomprom JSC, Ulba-TVS LLP, China General Nuclear Power Group (CGN) и CGNPC Uranium Resources Company Limited (CGNPC-URC). ).

 „Този проект е доказателство, че нашите страни могат и вече внедряват високотехнологично производство. Бих искал специално да отбележа личния принос на ръководството както на групата CGN, така и на Kazatomprom, UMP и Ulba-TVS, благодарение на които нашите екипи успяха да изпълнят производствените планове и задачи“, каза Нурлан Жакупов, председател на борда на Samruk. -Казина АД на церемонията.

Заводът достави партида горивни касети, съдържащи над 30 тона нискообогатен уран.
Атомната електроцентрала Yangjiang, разположена в провинция Гуандун в Южен Китай, разполага с шест енергоблока с реактори CPR-1000 и ACPR-1000 (PWR) с мощност по 1000 MW.

„CGN Group е наш надежден стратегически партньор от много години. Реализирали сме редица успешни проекти в уранодобива, производството на горивни пелети и горивни касети. Уверен съм, че благодарение на създадената съвместна работа всички области на нашето сътрудничество ще продължат да се реализират успешно“, каза Меиржан Юсупов, председател на УС на НАК „Казатомпром“ АД.

От стартирането Ulba-TVS LLP продължи да увеличава обемите, за да достигне пълен производствен капацитет – 200 тона уран под формата на горивни касети.

Заводът Улба-ТВС има гарантиран пазар за продажби за 20 години напред. Стартирането на иновативно производство позволи на Казахстан да влезе в ограничения кръг държави, които произвеждат и доставят ядрено гориво за атомни електроцентрали.

В рамките на работното посещение казахстанската делегация проведе срещи с китайски партньори. Страните обърнаха внимание на съществуващия висок потенциал за двустранно сътрудничество, обсъдиха въпроси за укрепване на бизнес връзките и по-нататъшното развитие на взаимноизгодните отношения между Казахстан и Китай в ядрената индустрия.

Източник: https://energyland.info/news-show-tek-atom-249066

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари