ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ Кръшко ще бъде затворена като предпазна мярка

07.10.2023

Кръшко, 5 октомври – Атомната електроцентрала Кръшко ще бъде затворена като предпазна мярка в четвъртък, след като беше открито повишено изтичане на топлоносител в първи контур.

 

 

Течът не оказва влияние върху служителите или околната среда и е в безопасни граници.

Tags:

One Response to АЕЦ Кръшко ще бъде затворена като предпазна мярка

 1. Красимир Христов on 07.10.2023 at 0:28

  Предоставям ви всичките налични към момента подробности:
  Единствената атомна електроцентрала в Словения започна превантивно спиране в четвъртък поради теч в сградата на защитната конструкция на площадката, се казва в изявление на оператора.
  „Беше установено повишено изтичане в първичната система в рамките на защитната сграда“, казаха служители в АЕЦ Кръшко, на около 100 километра (60 мили) източно от столицата Любляна, в изявление, изпратено до AFP.
  Агенцията каза, че изтичането не е имало последици за служителите или околните жители и околната среда.
  „Спирането е необходимо, за да се определи точният източник на изтичане и необходимите мерки за отстраняването му“, се добавя в изявлението.
  Последното превантивно спиране на Кръшко се случи през 2020 г. след земетресение, което разтърси съседна Хърватия и уби седем души.
  В експлоатация от 1983 г. 700-мегаватовият реактор в централата осигурява около 20 процента от нуждите на Словения от електроенергия и около 15 процента от нуждите на Хърватия, която е съсобственик на централата.
  Първоначално блокът трябваше да бъде изключен през 2023 г., двете страни се споразумяха да удължат живота му с 30 години.
  Източник: https://www.barrons.com/news/slovenia-s-nuclear-plant-shut-down-over-leak-f04e8b18?fbclid=IwAR0ceHPe1SRR4QEW0KSSb1SNqj1cRz_nIp3j0cvgB7fk7rOHMkARtN-Q8Oc

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари