ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нова работна група има за цел да ускори проекта JEK2 в Словения

02.10.2023

Нова работна група от словенски правителствени министри и служители от индустрията се срещна с цел да подготви „всички необходими основи за гражданите да вземат висококачествени и информирани решения за подкрепа на проекта JEK2“, с планиран график за окончателно инвестиционно решение от 2028 г. „най-късно“.

 

(Изображение: Кабинетът на министър-председателя на Словения)

Премиерът на Словения Робърт Голоб каза, че трябва да има обществена подкрепа, чрез референдум, преди новият ядрен проект да може да се осъществи, и каза, че новата работна група е „стъпка към проучване дали“ новата ядрена централа – втора блок в съществуващия завод в Кръшко – „може да бъде част от решението на словенската енергийна индустрия за справяне с климатичната криза“.

Групата също така ще „проучи как да използва специално законодателство, за да достигне до ново ядрено съоръжение възможно най-бързо и икономично“, добави той.

Държавният секретар по Националната ядрена програма Даниел Левичар, ръководител на работната група, подчерта, че правителството на Словения признава стратегическото значение на изграждането на JEK 2.

Генералният директор на GEN Energija Деян Параван и ръководителят на проекта JEK2 Бруно Глейзер присъстваха на срещата и очертаха стъпките, които се предприемат „за ускоряване на изпълнението на проекта … според планирания график по такъв начин, че да бъде взето окончателното инвестиционно решение най-късно до 2028 г.“

Krško, реактор с вода под налягане от 696 MWe, е единствената атомна електроцентрала в Словения и генерира около една трета от електроенергията. Заводът, който е съсобственост на съседна Хърватия, започна търговска експлоатация през 1981 г., а в средата на 2015 г. беше потвърдено 20-годишно удължаване на първоначалния му експлоатационен живот от 40 години. Krško е собственост и се управлява от Nuklearna Elektrarna Krško, която е съвместна собственост на хърватската Hrvatska elektroprivreda (HEP Group) и словенската GEN Energija.

Групата GEN казва, че JEK 2 може да осигури 8 TWh електроенергия на година, носейки със себе си предимствата от възможността да намали необходимостта от внос на електроенергия, да намали емисиите на CO2, както и да бъде използвана за схеми за централно отопление и осигуряване на работни места и умения в цялата словенска икономика .

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/New-working-group-aims-to-speed-JEK2-project-in-Sl?fbclid=IwAR36wYthEhNE211oJBGqB_U0R-lN0pzYt1snhWKA6ks0AUZxuy7j3Nl_ml8

Tags:

One Response to Нова работна група има за цел да ускори проекта JEK2 в Словения

  1. Росен on 04.10.2023 at 22:23

    Моля да оправите статията.
    На едно място е Кръшко, на друго Krsko…

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари