ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Приморски перспективи: къде могат да се появят нови големи и малки атомни електроцентрали

18.09.2023

На VIII Източен икономически форум основните теми на ядрената индустрия бяха: развитието на ядрената генерация в Далечния изток и Арктика, повишаване на конкурентоспособността на Северния морски път и др. Форумът се проведе във Владивосток от 10 до 13 септември.

 

 

Нуждите на Арктика от енергийни ресурси нарастват, капацитетът на плаващата атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“ и четирите плаващи електроцентрали, които се строят за Баимския минно-обогатителен комбинат, скоро няма да бъдат достатъчни.
Регионът ще има нужда от още до 15 плаващи атомни енергоблока. Освен това се обсъждат проекти за изграждане на наземни атомни електроцентрали (НАЕ) с малка мощност и традиционни атомни електроцентрали в Далечния изток.

Товарният транспорт по Северния морски път също се развива бързо. Само за няколко седмици лятно-есенна навигация по СМП вече са транспортирани повече от 1 милион тона транзитни товари. Има голяма вероятност транзитните обеми да достигнат исторически максимум през тази година.
В момента се работи по стартирането на цифровата система на Северния морски път. Във водите на Обския залив на Карско море беше извършен вторият етап от тестването на арктически дрон за събиране на данни.

Източник: https://t.me/StranaRosatom

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари