ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Chubu ще вземе дял в разработчика на SMR – NuScale Power

17.09.2023

Chubu Electric Power Co обяви, че ще инвестира в американския разработчик на малки модулни реактори (SMR) NuScale Power.

 

(Изображение: Chubu)

Японската компания казва, че е сключила споразумение за придобиване на емитирани акции в NuScale от Japan Bank for International Cooperation (JBIC), предмет на регулаторни одобрения.

Водният реактор под налягане на NuScale с всички компоненти за генериране на пара и топлообмен, включени в един интегриран модул, е единственият SMR дизайн, който досега е бил сертифициран от Комисията за ядрено регулиране на САЩ. Обмисля се в повече от 10 страни по света, отбеляза Чубу.
Първият завод за NuScale VOYGR SMR в САЩ се очаква да започне да работи на място в Националната лаборатория на Айдахо през 2029 г. Министерството на енергетиката на САЩ предоставя повече от 1,3 милиарда щатски долара финансова подкрепа за първото внедряване на NuScale VOYGR SMR на площадката, „може да се каже, че NuScale е лидерът в разработването на SMR“, добави компанията.

 

„Чрез нашата инвестиция в NuScale ние се стремим да печелим приходи от бъдещото разширяване на бизнеса на NuScale“, каза Хироки Сато, главен изпълнителен директор на глобалния бизнес отдел на Chubu.
„Освен това е важно да се осигурят всички възможности за устойчиво използване на производството на ядрена енергия, което е необходимо за реализиране на декарбонизирано общество и ние ще продължим да насърчаваме социалното внедряване на иновативни технологии за повишаване на нашата корпоративна стойност.“

Според Ройтерс, Сато каза на журналисти, че като собственик на акции компанията инвестира в NuScale, за да разшири базата си от приходи. Той каза, че ще бъде „трудно“ да се разположат SMR в Япония „скоро… но имаме големи очаквания за бъдещото развитие на реактори от следващо поколение в Япония“.

JBIC направи стратегическа инвестиция от 110 милиона щатски долара в NuScale през 2022 г. чрез закупуване на капитал от мажоритарния собственик на NuScale Fluor Corporation. Инвестицията на банката беше чрез компания със специално предназначение, създадена от японските инженерни компании JGC Corporation и IHI Corporation, за да направи капиталови инвестиции в NuScale, Japan NuScale Innovation LLC.

За справка

Chubu притежава атомната електроцентрала Hamaoka в префектура Shizuoka.
Трите действащи блока (Hamaoka 3 и 4 са реактори с кипяща вода, блок Hamaoka 5 е усъвършенстван реактор с кипяща вода или ABWR) са в процес на търсене на разрешение за рестартиране след въвеждането на нови регулаторни изисквания през 2013 г. от ядрения регламент на Япония.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Chubu-to-take-stake-in-SMR-developer?fbclid=IwAR3N5R8oO4PrT9DHMkOHYh3jQOfuaKh1ApihlFoTXG_XIEGd6Msbu_1Ekjs

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари