ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Моторната баржа Seaborg се обсъжда за използване в Индонезия

17.09.2023

Индонезийската енергийна компания Pertamina NRE подписа меморандум за разбирателство с датската Seaborg за разследване на разполагането на компактния реактор с разтопена сол Power Barge на Seaborg (CMSR) в Индонезия.

така може да изглежда един от неговите плаващи шлепове (Изображение: Seaborg)

Pertamina NRE – дъщерно дружество на PT Pertamina (Persero), най-голямата енергийна компания в Индонезия – и Seaborg ще използват оценката, за да обхванат първоначален проект, при който търговското внедряване на CMSR Power Barge е осъществимо и икономически жизнеспособно.

След първоначалните резултати от проекта ще бъдат разгледани потенциални последващи проекти. Използването на енергията може да бъде за захранване на мрежата, директно на индустрията или за производство на алтернативни горива, като водород, амоняк и метанол.

нататъшно сътрудничество като разработването и внедряването на CMSR Power Barge с капацитет между 200 MWe и 800 MWe.

„Въпреки че икономиката все още не е финализирана, ще са необходими приблизителни инвестиции от 1–3 милиарда щатски долара, което би довело до значителен принос за намаляване на CO2 към амбициите на правителството на Индонезия за нетни нулеви нулеви стойности, както и други потенциални икономически мултипликатори“, каза Сиборг.

Той добави, че след като проектът узрее до етапа, готов за инвестиция, двете страни възнамеряват да привлекат преки чуждестранни инвестиции за реализирането на проекта.

Проектът на Seaborg е за модулни CMSR мощностни баржи, оборудвани с между два и осем 100 MWe CMSRs, с експлоатационен живот от 24 години.
Вместо да има твърди горивни пръти, които се нуждаят от постоянно охлаждане, горивото на CMSR се смесва с течна сол, която действа като охлаждаща течност, което означава, че просто ще се изключи и ще се втвърди в случай на авария.
Въпреки това, нискообогатената флуорна горивна сол все още не е налична в търговската мрежа, така че Seaborg наскоро обяви, че първоначалните енергийни шлепове ще бъдат заредени с ниско обогатен уран (LEU).

През юли Seaborg подписа писмо за намерение с Norsk Kjernekraft за разследване на разполагането на CMSR на Seaborg в Норвегия. Норвежката компания има за цел да изгради, притежава и управлява малки модулни атомни електроцентрали в Норвегия в сътрудничество с енергоемката индустрия.

Предишния месец Seaborg подписа меморандум за разбирателство с Kepco Nuclear Fuel и GS Engineering & Construction за сътрудничество при проучване на осъществимостта на разработването на съоръжение за производство на LEU горивна сол в Южна Корея.

През април 2022 г. Samsung Heavy Industries (SHI) и Seaborg подписаха меморандум за разбирателство за производство и продажба на електроцентрали до ключ, съчетаващи експертния опит на SHI в корабостроенето и CMSR на Seaborg. Той също така обхвана развитието на заводи за производство на водород и заводи за амоняк.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Seaborg-power-barge-considered-for-use-in-Indonesi?fbclid=IwAR29qBuzKsZaFELkZOGxVoZAvSXCuuM-ZbJDPuI3_3KGXnqj86WLiZhhLfw

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари