ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Рестартирането на Palisades прави „огромна стъпка“ със сделката Holtec-Wolverine

16.09.2023

Дългосрочно споразумение за закупуване на електроенергия, подписано между Holtec Palisades Energy и Wolverine Power Cooperative с нестопанска цел, се описва като „важен крайъгълен камък“ към рестартирането на 800 MW атомна електроцентрала Palisades в САЩ.

 

Palisades влезе в търговска експлоатация през 1971 г. (Изображение: Wolverine Power Cooperative)

Съгласно споразумението за няколко десетилетия Wolverine се ангажира да закупи две трети от енергията, генерирана от повторно отворения Palisades, като партньорът на Wolverine Hoosier Energy закупува остатъка.
Той също така включва „разпоредба за разширяване на договора“, за да включи един или два малки модулни реактора, които Holtec планира за обекта.

Главният изпълнителен директор на Holtec International Крис Сингх каза: „Ние сме наясно, че въпреки че не виждаме реални пречки пред нас, повторното захранване на спяща централа като Palisades би било подвиг, който никога не е постиган досега. Надяваме се, че възраждането на Palisades ще насърчи нашите съюзници, Германия и Япония, които имат много спрени ядрени централи, да възприемат подобен курс.“

„Благодарим на губернатора [Гретхен] Уитмър, законодателния орган на Мичиган, Министерството на енергетиката на САЩ, ръководено от секретаря [Дженифър] Гранхолм, и хората на Мичиган, чийто ентусиазъм да превърнем Palisades в бастион на ново производство на чиста енергия ни насърчи да стартираме одисея за възстановяване на генерирането на енергия от Palisades.“

Кели Трайс, президент на Holtec Nuclear Generation and Decommissioning, каза: „Изпълненото споразумение за закупуване на електроенергия представлява важен крайъгълен камък в нашето пътуване към повторното отваряне на централата, исторически момент за Мичиган и страната. Повторното захранване на Palisades гарантира, че Мичиган разполага с достатъчно енергия за отговарят на бъдещото търсене и смекчават въздействието на изменението на климата, като същевременно създават стотици високоплатени работни места в Мичиган, разширяват местната данъчна основа и отприщват икономически възможности в региона и извън него.“

Селските електрически кооперации, членове на Wolverine, доставят домове, предприятия и училища в повече от половината от долния полуостров на Мичиган. Неговото захранване вече е 60% без въглерод и се надява, че споразумението Palisades ще увеличи тази цифра в бъдеще.

Ерик Бейкър, главен изпълнителен директор на Wolverine, каза: „Осигуряването на надеждна и достъпна електроенергия в Мичиган е от решаващо значение. Рестартирането на Palisades предлага практично, дългосрочно решение за електрическата надеждност в нашия щат и е в съответствие с амбициозните цели на Мичиган за намаляване на въглеродните емисии.“

За справка

Palisades, електроцентрала с един блок, започна търговска експлоатация през 1971 г. Entergy обяви през 2016 г. плана си да затвори Covert, базирана в Мичиган Palisades, като Комисията за ядрено регулиране на САЩ одобри през 2021 г. прехвърлянето на лиценза от Entergy към Holtec за целите на извеждането му от експлоатация. Реакторът с вода под налягане от 805 MWe беше изваден от експлоатация – след 50 години – от Entergy на 20 май миналата година и изваден от горивото до 10 юни.

Продажбата на Holtec приключи по-късно същия месец и Holtec обяви няколко дни по-късно, че кандидатства за федерално финансиране, за да може да рестартира централата.
Той беше неуспешен в първия кръг от програмата за граждански ядрени кредити на Министерството на енергетиката на САЩ, но обяви през декември, че кандидатства отново. Holtec казва, че „работи в сътрудничество с Министерството (на енергетиката), за да придвижи напред процеса на кандидатстване за заем.
Holtec също участва в няколко конструктивни публични срещи с персонала на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, за да обсъдят предложения регулаторен път за повторно разрешаване на операциите в Palisades в съществуващата регулаторна рамка на агенцията“.

Holtec казва, че предишното решение за затваряне на Palisades е било финансово, но каза, че финансовият казус е бил трансформиран, особено с „ерата на възхода на чистата енергия с нации, ангажирани да се борят с ескалиращото въглеродно бреме в околната среда, което заплашва да продължи обитаемостта на нашата планета“.

Все още не е известно колко дълго Palisades ще може да работи, ако получи зелена светлина за рестартиране. Въпреки това през 2019 г. Комисията за ядрено регулиране на САЩ одобри заявлението на Florida Power and Light за 20-годишно последващо удължаване на лиценза за блокове 3 и 4 на Turkey Point – реактори с вода под налягане, които влязоха в търговска експлоатация през 1972 и 1973 г. – което беше първият път, когато регулаторът имаше издадени лицензи, позволяващи на реакторите да работят до 80 години.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/Palisades-restart-takes-giant-step-with-Holtec-Wol?fbclid=IwAR2bWDQ6jvAOO_oBnNyJG7ZjyY9MWZXl71P-kbkRBPF8C6IG_GxJijZ8TU4

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари