ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом изпрати първата партида уран, добит в Украйна, на канадски стратегически партньор

16.09.2023

Първата партида украински уран, добит в Източния минно-обогатителен комбинат (Eastern Mining and Enrichment Plant), беше натоварена и изпратена в Канада, където украинският уран ще бъде използван за производството на ядрено гориво за нуждите на местните атомни електроцентрали в съоръженията на CAMECO. Това съобщи Петро Котин, президент на държавното предприятие „Енергоатом“.

 

 

„Споразумението с нашия стратегически партньор CAMECO предвижда доставка на целия обем уран, добит в East GZK, в Канада и по-нататъшното му превръщане в естествен уранов хексафлуорид (UF6). Такъв процес е необходим, за да се подготви за изпращането му за обогатяване на други наши стратегически партньори – компанията URENCO (Великобритания), а след това – на компанията Westinghouse вече за производство на ядрено гориво. Тези процеси за обработка на ядрени материали все още не са налични в Украйна. Но ние работим върху създаването на подходящите мощности“, подчерта Петро Котин.

В момента през Европа се движи специален транспорт с уран.

 Припомняме, че сътрудничеството между Енергоатом и CAMECO започна през 2019 г. с подписването на Меморандум за разбирателство в сектора на ядрената енергетика. След това партньорството само се разширява и укрепва. След продължителни преговори, на 19 март 2023 г. в Лондон Петро Котин, президент на Държавно предприятие Енергоатом, и президентът и главен изпълнителен директор на CAMECO Тим Хицел с участието на министъра на енергетиката на Украйна Герман Галущенко, който се присъедини към церемонията онлайн,са подписани двустранни договори за разширяване на текущото сътрудничество между компаниите.

Така CAMECO ще осигури 100% от нуждите на Енергоатом от уранов хексафлуорид за Ровненската, Хмелницката и Южноукраинската АЕЦ от 2024 до 2035 г. Договорът също така предвижда възможността за снабдяване на Запорожката АЕЦ с уранов хексафлуорид веднага щом контролът над атомната централа бъде върнат на нейния законен оператор Енергоатом.

Вторият договор предвижда продажбата от Energoatom на Канада на местен уран, който се добива в Украйна в East GZK. CAMECO ще осигури конверсията на украинския уран за нуждите на Енергоатом.

През април 2023 г. ДП Енергоатом подписа споразумение с канадска компания, регулиращо физическите доставки на уранов концентрат от Украйна за Канада.
Компаниите подписаха и меморандум за развитието на уранодобивната индустрия в Украйна с помощта на канадски партньори.

Източник: https://t.me/energoatom_ua/14799

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари