ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият елемент от системата за пасивно отвеждане на топлината (СПОТ) беше монтиран в енергоблок №1 на Курската АЕЦ-2

15.09.2023

След завършване на бетонирането на външната защитна обвивка, куполната част на системата за пасивно отвеждане на топлина (СПОТ) – дефлектор – беше инсталирана монтиран на енергоблок №1. Това е аеродинамично устройство, предназначено да увеличи тягата във вентилационния канал и да повиши ефективността на вентилационната система.

Работата на цялата система се основава на правилата на естествената циркулация: атмосферният въздух навлиза в топлообменниците, нагрява се, издига се през въздуховоди до изходния колектор, разположен в горната част на купола, откъдето се връща в атмосферата – по този начин се извършва охлаждане на реакторното отделение.

Предимството на пасивната система за отвеждане на топлина е, че тя може да работи с естествени постоянни процеси, които не изискват човешка намеса или източник на електроенергия.

„Строителната операция по монтирането на дефлектора СПОТ отне около 30 часа – това е само предварителен монтаж.
Това ще бъде последвано от поредица от инсталации: втората част на филтърния блок, 8 въздуховода, които са монтирани директно върху купола на херметичната обвивка на енергоблока, както и 8 топлообменни модула. Елементите на куполната част на СПОТ са произведени в цеха за армирани метални блокове на Курска АЕЦ-2, укрупненият монтаж е извършен директно на строителната площадка“, коментира Андрей Ошарин, първи заместник-директор по изграждането на нови блокове. на Курската АЕЦ.

Първият елемент от куполната част на СПОТ – дефлекторът – е монтиран на редовното си място на +65,4 метра. Сега сградата на реактора е с височина 75,7 метра. Структурно дефлекторът е метален цилиндър, изработен от неръждаема стомана, чието тегло е 277 тона, диаметърът е около 25,5 метра.

Пълното инсталиране на системата СПОТ се планира да приключи до края на септември.

Източник: https://energyland.info/news-show-tek-atom-247808

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари