ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй“ кандидатства да използва гориво на Westinghouse в 5 блок

28.07.2023

Агенцията за ядрено регулиране съобщи, че е получила заявление за издаване на разрешение за използване на произведеното от Westinghouse гориво ВВЕР-1000 в блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“.
Westinghouse подписа десетгодишен договор за доставка на гориво за реактора.

 

 

Регулаторът съобщи, че заявлението, подадено от централата за използване на гориво от конструкцията на Robust Westinghouse Fuel Assembly (RWFA) в Козлодуй 5, включва повече от 80 документа с общ обем над 8400 страници, „предимно техническа документация и анализи на безопасността“.

От Агенцията за ядрено регулиране отбелязаха, че първата стъпка от лицензионния процес е да провери дали всички необходими документи са представени в съответствие с изискванията.

Народното събрание на България гласува през ноември миналата година ускоряване на процеса за осигуряване на алтернатива на Русия като доставчик на ядрено гориво.

Следващия месец беше обявено, че блок 5 на Козлодуй ще премине от руско гориво с десетгодишен договор с Westinghouse за производство и доставка на ядрено гориво ВВЕР-1000. Горивото ще се доставя от завода на Westinghouse във Вестерос, Швеция, като лицензирането се очаква през следващата година, а доставката ще започне през 2024 г.

Westinghouse доставя гориво за руските ядрени централи ВВЕР в Украйна през последните години, тъй като страната диверсифицира своите доставки на гориво още преди настоящата война. Дизайнът на RWFA е еволюция на предишния дизайн на гориво VVER-1000 на Westinghouse, WFA, който беше въведен за първи път като водещи тестови комплекти в блок 3 на Южна Украйна през 2005 г.

За справка

АЕЦ Козлодуй е в северозападната част на България на река Дунав и осигурява около 34% от електроенергията в страната. Той разполага с два блока ВВЕР-1000, проектирани от Русия, които в момента работят, и двата са преминали през програми за обновяване и удължаване на живота, за да позволят удължаване на експлоатацията от 30 на 60 години.

Козлодуйската централа е подписала и договор с френската Framatome за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок. Двете страни ще сключат договор за до 12 презареждания за периода 2025-2034 г. включително.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/Kozloduy-NPP-applies-to-use-Westinghouse-fuel-in-u

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари