ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Основният модул на първия в света комерсиален малък модулен реактор преминава окончателно приемане

19.07.2023

Основният модул на първия в света комерсиален проект за малък модулен реактор (SMR) премина окончателното приемане на конструкцията в четвъртък, отбелязвайки пробив в технологичните иновации на модулния малък реактор в Китай.

 

 

 

Основният модул на реактора трябва да бъде доставен до атомната електроцентрала Changjiang в южнокитайската провинция Hainan от Dalian Nuclear Power Petrochemical, свързана с First Heavy Industry Group в град Dalian, североизточна китайска провинция Liaoning, според съобщение на Китайска централна телевизия.

Реакторът Linglong One, известен също като ACP100, е многоцелеви малък модулен реактор с вода под налягане, разработен самостоятелно от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).
Това е огромно постижение на независима иновация след Hualong One, ядрен реактор от трето поколение, проектиран в страната.

Сун Хуа, генерален мениджър на Hainan Nuclear Power, свързана с CNNC, каза, че като „малко подвижно зарядно устройство на атомната електроцентрала“, Linglong One е първото в света SMR, одобрено от Международната агенция за атомна енергия през 2016 г.

В сравнение с по-големия Hualong One, 125-мегаватовият реактор Linglong One е проектиран за производство на електроенергия, градско отопление, градско охлаждане, промишлено производство на пара или обезсоляване на морска вода, съобщи агенция Синхуа.

След завършването на основния модул на реактора, китайската ядрена енергийна технология и изграждане на съоръжения постигна исторически скок от преди това да бъде „последовател“ от сега да бъде „лидер“ в тази област, се казва в съобщението на CCTV.

Проектът ще бъде от полза собствената ядрена енергийна технология на Китай да „излезе“ на международния пазар, добавят медиите.

Източник: https://www.globaltimes.cn/page/202307/1294305.shtml

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари