ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първата атомна електроцентрала в Полша – Има важно решение

19.07.2023

Днес взехме фундаментално решение за полските атомни електроцентрали, обяви в сряда министърът на климата и околната среда Анна Москова.

 

Според графика, определен от Министерския съвет, изграждането на първата полска атомна електроцентрала ще започне през 2026 г. и първият блок с мощност от ок. 1-1,6 GW ще бъдат пуснати в експлоатация през 2033 г.
Следващите блокове ще бъдат разгръщани на всеки 2-3 години и цялата ядрена програма предполага изграждането на блокове с обща инсталирана мощност от приблизително 6 до 9 GWe на базата на доказано ядрено поколение III (+) реактори.

През октомври миналата година американската Westinghouse беше избрана от полското правителство за реализиране на проекта за първата атомна електроцентрала у нас. Westinghouse присъства в Полша повече от година и има офис в Краков.

В края на май тази година министърът на климата и околната среда Анна Москова обяви, че основното решение за изграждането на първата атомна електроцентрала в Полша ще бъде взето до 13 юли. – Това е приемането на министерството от гледна точка на енергетиката сигурност, от гледна точка на нашата енергийна политика, приемане, че е необходима такава инвестиция в този момент, на тази дата, в такива параметри, с такава сила. Но в същото време не представлява заплаха за държавната сигурност, което се потвърждава от Агенцията за вътрешна сигурност, обясни политикът в интервю за полското радио 24.

Официалното потвърждение

„Днес взехме фундаментално решение за Polskie Elektrownie Jądrowe, което доближава Полша до изграждането на първата атомна електроцентрала в нашата страна.
Документът е официално потвърждение, че планираната инвестиция е от общ интерес и последователната енергийна политика на правителството“, каза министър Анна Москова в сряда.

Ръководителят на Министерството на климата и околната среда отбеляза, че ядрената енергетика ще осигури стабилността на електроснабдяването и диверсификацията на енергийните ресурси, като по този начин ще гарантира енергийния суверенитет на страната.

Източник: https://thenationview.com/economy/198247.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари