ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайската мега 1000 MW фотоволтаична електроцентрала е свързана към мрежата

17.07.2023

Фотоволтаичната електроцентрала Huadian Tianjin Haijing, „допълнителен проект със солна светлина“, включващ най-големия единичен капацитет в света, беше свързана към електрическата мрежа в община Тиендзин в Северен Китай в събота.

 

 

 

Експлоатацията на електроцентралата с мощност – 1000 мегавата включва комбиниран промишлен модел на фотоволтаично производство на електроенергия, производство на халогени на повърхността на водата и подводна аквакултура, като същевременно подобрява капацитета на електроснабдяване в Северен Китай.

Разположена в солните полета Changlu, електроцентралата обхваща площ от около 1333,3 хектара, което се равнява на 1868 футболни игрища.
Тя може да осигури 1,5 милиарда киловатчаса чисто електричество всяка година, което е в състояние да отговори на нуждите от потребление на електроенергия на 1,5 милиона домакинства и да намали около 1,25 милиона тона въглероден диоксид в сравнение с топлинната енергия, необходима за генериране на същото количество електроенергия.

Особености

Фотоволтаичната електроцентрала Huadian Tianjin Haijing има 14-метрово пространство между фотоволтаичните масиви, което е почти два пъти по-голямо разстояние от други подобни станции.
Панелите се поставят и под прецизно проектиран наклон от 17 градуса, докато този при повечето други фотоволтаични централи е около 30 или 40 градуса. И двете мерки са за минимизиране на екранирането на панелите на водната повърхност, което може да повлияе на производството на сол.

Двете страни на фотоволтаичните панели могат да генерират електроенергия.

Горната страна може директно да абсорбира слънчевата светлина за преобразуване на електричество, а гърбът може да абсорбира слънчевата светлина, отразена от водната повърхност, допринасяйки за увеличаване на ефективността на генериране на електроенергия с 5 до 7 процента.

Проектът допълнително ще насърчи трансформацията на зелената енергийна структура в Северен Китай и ще стимулира вътрешната циркулация на регионалната индустриална верига, каза Янг Фан, който отговаря за проекта, пред China Media Group.

Той също така включва интегрирано приложение на производството на сол, производството на електроенергия и риболов, каза Янг.

Източник: http://news.cgtn.com/news/2023-07-09/China-s-mega-1-000-MW-photovoltaic-power-station-connected-to-grid-1libo36Jv5S/index.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари