ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Китай ще бъдат свързани с редовен морски транспорт през Северния морски път

12.07.2023

Щабът на морските операции „ГлавСевморпут“ (част от Росатом) ще осигурява информационна и навигационна поддръжка, както и дежурство на атомни ледоразбивачи.
Новата линия е съвместен проект между Hainan Yangpu Newnew Shipping и Torgmoll.

 

 

На 7 юли новият контейнеровоз POLAR BEAR напусна Санкт Петербург за първото си пътуване. На борда има експортни продукти на руски производители, предимно дървопреработвателни предприятия.

Контейнеровозът ще премине през акваторията на Северния морски път. Очакваното транзитно време, в зависимост от ледените условия, е около 28 дни. Това е един път и половина по-бързо от маршрута през Суецкия канал, който отнема 45-50 дни. В Китай корабът ще акостира в пристанищата Кингдао и Тиендзин, а крайната дестинация ще бъде Шанхай.

„Създадената линия ще работи през лятно-есенната навигация, свързвайки нашите северни пристанища с пристанищата на Китай. През лятно-есенния период Северният морски път може да се движи през открити води и условия на лек лед на кораби от клас с нисък лед или без лед. Но тези преходи са фундаментално важни за разгръщането на маршрут за износ с контейнерни товари. Те са пионерски и експериментални. Следващата ни задача е редовна целогодишна навигация на изток“, каза Владимир Панов, специален представител на Росатом за развитието на Арктика.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари