ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Започва инсталирането на защитната обвивка Haiyang 4

10.07.2023

Долната глава на херметизиращия съд (CVBH) за блок 4 на атомната електроцентрала Haiyang в китайската провинция Шандонг е инсталирана 40 дни преди графика, съобщи Шанхайският институт за изследване и проектиране на ядрено инженерство (SNERDI).

 

 CVBH е издигнат на място в Haiyang 4 (Изображение: SNERDI)

CVBH – тежащ около 660 тона – е първият от шестте модула, които ще съставят стоманения контейнер на устройството, който в крайна сметка ще има вътрешен диаметър от 39,62 метра и височина от 65,67 метра. Корабът е проектиран да ограничава и задържа радиацията в случай на авария.

CVBH се състои от 64 предварително произведени дъгообразни стоманени плочи, които бяха сглобени и заварени на място. Монтиран е с 16 временни носещи къси колони, шпилки, механични проникващи части и други елементи. В операция, продължила малко повече от час и половина, компонентът – с общо тегло на повдигане от около 756 тона – беше повдигнат на място на 30 юни с помощта на 3200-тонен верижен кран.

Инсталирането на CVBH бележи „официалното изграждане на основната конструкция на сградата на ядрения остров“, каза SNERDI. „Гладкото повдигане на модула CVBH на блок 4 на атомната електроцентрала Haiyang създаде добри условия за последващото изграждане на критичния път в сградата на ядрения остров и също така постави солидна основа за непрекъснатото изграждане на четвърти блок“.

Първият бетон беше излят за ядрения остров Haiyang 4 през април тази година. Той бележи официалния старт на строителството на втория от двата реактора с вода под налягане CAP1000 – китайската версия на AP1000 – планиран като фаза II на централата.

Планираният срок за строителство на Haiyang 3 и 4 е 56 месеца.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/Installation-of-Haiyang-4-containment-starts

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари