ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пакистан и Китай подписаха сделка за ядрена електроцентрала на стойност 4,8 милиарда долара

27.06.2023

Пакистан и Китай подписаха сделка за 4,8 милиарда долара във вторник за изграждането на атомна електроцентрала с мощност 1200 мегавата, каза премиерът Шехбаз Шариф, приветствайки инвестицията на страна, която Пакистан смята за свой най-надежден съюзник.

Работата по проекта Chashma 5 ще започне незабавно, каза Шариф по държавния новинарски канал PTV след подписването на меморандума за разбирателство (MOU) между Китайското национално ядрено сътрудничество и Комисията за атомна енергия на Пакистан.

 „Инвестицията от Китай в този проект в размер на 4,8 милиарда долара изпраща силно и ясно послание, че Пакистан е място, където китайските компании и инвеститори продължават да показват своето доверие и вяра“, каза Шариф.

Проектът Chashma 5 ще бъде построен в централната провинция Пенджаб. Подкрепата на Китай ще помогне на Пакистан да направи преход от зависимостта от изкопаеми горива.

Общият капацитет за производство на ядрена енергия в Пакистан нарасна до 1400 MW, когато шестата атомна електроцентрала в страната беше открита преди две години. Разположена в южния пристанищен град Карачи, тази централа с мощност 1100 MW също е построена с китайска помощ.

Шариф, чието правителство отчаяно се бори да предотврати кризата на платежния баланс, благодари на китайските партньори за предлагането на отстъпка от 100 милиона долара за последния проект.

Не е ясно дали новата инвестиция е част от 65-те милиарда долара, които Китай е обещал за изграждане на инфраструктура за Пакистан в рамките на своята инициатива „Един пояс, един път“.

Новият проект първоначално беше планиран да започне преди няколко години и Шариф изрази благодарност на китайската страна, че не разсрочи разходите въпреки голямото забавяне. Вместо това, каза той, китайците са изплатили първоначалните 30 милиарда пакистански рупии (104,53 милиона долара), за да започнат проекта.

($1 = 287.0000 пакистански рупии)

Източник: https://www.reuters.com/business/energy/pakistan-china-sign-48-bln-nuclear-power-plant-deal-2023-06-20/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари