ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индонезия – SMR ще захранват огромен завод за искуствени торове

29.05.2023

Сътрудничество между датски и индонезийски компании ще проучи оперативните и регулаторни условия за изграждане на съоръжение за производство на амоняк в Индонезия, захранвано от малки модулни реактори с разтопена ториева сол на Copenhagen Atomics.

 

Подписването на Меморандума за разбирателство в Копенхаген (Изображение: Copenhagen Atomics)

Четири датски компании – Copenhagen Atomics, Aalborg CSP, Alfa Laval и Topsoe – подписаха меморандум за разбирателство с индонезийския производител на амоняк Pupuk Kalimantan Timur (PKT), заедно с Pertamina New & Renewable Energy, за да проучат изграждането на съоръжение в град Бонтанг на източното крайбрежие на остров Борнео, в провинция Източен Калимантан.

Съоръжението, което се очаква да отвори врати през 2028 г., ще произвежда 1 милион тона амоняк с ултраниски емисии на CO2 годишно, с прогнозна инвестиция от 4 милиарда щатски долара.
Това е достатъчно за производството на торове за отглеждане на хранителни култури за 45 милиона души, около една шеста от населението на Индонезия.
По време на 50-годишния живот на централата тя ще произведе амоняк на стойност 25 милиарда щатски долара по днешни цени.

В допълнение към синтеза на амоняк Topsoe ще достави новоразработена технология за електролизни клетки, наречена Solid Oxide Electrolyser Cell (SOEC). Твърди се, че SOEC прави производството на водород до 30% по-ефективно от конкурентните технологии. Водородът е междинен етап в производството на амоняк.

Alfa Laval ще достави топлообменници за оптимизиране на енергийния баланс на завода и обезсоляване за производство на свръхчиста вода за процеса на електролиза.
Copenhagen Atomics ще достави своите малки модулни реактори (SMR) с разтопена ториева сол.
Междувременно Aalborg CSP ще проектира и достави системи за съхранение на топлинна енергия, парни котли на основата на разтопена сол, осигуряващи енергийния баланс, необходим за интегриране на производството на енергия от SMR модулите с производството на електричество и отпадната топлина от електрическите турбини с производството на свръх чиста вода.

Частта от проекта за атомната електроцентрала ще се състои от 25 SMR модула, с обща мощност 1 GW.

 

 

„През следващите шест месеца финалните изпитания трябва да бъдат завършени, а правната среда в Индонезия трябва да бъде напълно очертана“, каза Copenhagen Atomics.

„Проучването има за цел да преодолее предизвикателството на енергийната интензивност при производството на зелен амоняк“, каза PKT. „Проучването има за цел да установи дали използването на базирана на торий ядрена технология може да позволи производството на амоняк без използването на въглеводородни суровини, като същевременно остава на конкурентоспособна цена.“

„Pupuk Kaltim разглежда съвместното проучване като важна стъпка към постигане на нашите цели за устойчивост“, каза Рахмад Прибади, президентски директор на PKT. „За нас е чест да работим с лидери в индустрията, за да популяризираме устойчиви практики и да допринесем за една по-зелена планета.
Нашият ангажимент към устойчивостта е отразен в нашия фокус върху иновациите, за да революционизираме селскостопанския сектор. Тъй като потребителите все повече предпочитат устойчиви и екологични продукти, PKT е горд, че е в челните редици на това движение.“

Томас Джам Педерсен, председател и съосновател на Copenhagen Atomics. „Екологичният амоняк на ниска цена помага за намаляване на световните емисии на CO2, а за нашите ториеви реактори този пазар е огромна възможност, особено когато можем да предложим цялостна инсталация заедно с нашите партньори.“

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/SMRs-considered-for-Indonesian-fertiliser-plant

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари