ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената енергетика – сега е моментът

28.05.2023

След разцвета на строителството в средата на миналия век и пиковия производствен капацитет през 2012 г., ядрената енергетика беше подложена на засилено наблюдение след широко разгласени ядрени аварии като Three Mile Island през 1979 г., Чернобил през 1986 г. и Фукушима през 2011 г.
Над 100 проекта за ядрени централи бяха отменени през 1970-те и 1980-те години, а други бяха затворени по икономически причини или когато достигнаха края на експлоатационния си живот.

 

 

И все пак времената са се променили.
Сега ядрената енергетика се подкрепя от много еколози като безопасен и устойчив енергиен източник с нулеви емисии, с по-нисък материален отпечатък от традиционните енергийни централи, ниска интензивност на земята и възможност за природни резервати в околността.
Освен това ядрената енергетика е надежден източник на базово захранване за стабилизиране и допълване на възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия, чиято мощност може да варира в зависимост от промяната на метеорологичните условия.
Отпадъците остават повод за безпокойство, въпреки че ядрената индустрия възразява, че те се управляват, контролират и не се изпускат в околната среда, както при традиционните източници. Ядрената енергетика получи допълнителна подкрепа като източник на енергия без въглерод по геополитически причини след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

САЩ

Приетият през август 2022 г. „Закон за намаляване на инфлацията„ подкрепя ядрената енергетика като източник на чиста енергия чрез няколко действия, включително данъчен кредит за подпомагане на съществуващите атомни електроцентрали да работят, стимули за данък върху производството за най-новото поколение усъвършенствани ядрени реактори и гаранции по заеми за проекти за чиста енергия, включително ядрена. Дори „Въглищната страна“ като Западна Вирджиния се включва, отмени забраната си за ядрена енергетика, въведена през 1996 г., за да защити въгледобивната индустрия на щата.

Източник: https://www.forbes.com/sites/heatherwishartsmith/2023/05/23/getting-a-reaction-an-innovators-approach-to-nuclear-power/?sh=6568c92c3118

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари