ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом ще построи 17 нови блока ВВЕР и ще изведе от експлоатация 10 стари блока РБМК до 2035 г.

28.05.2023

Росатом ще трябва да построи 17 ядрени енергоблока до 2035 г. и да изведе от експлоатация около 10 енергоблока за 10 години.
Това е голямо предизвикателство за ядрените учени, каза ръководителят на държавната корпорация Алексей Лихачов пред репортери в четвъртък по време на Международния екологичен конгрес „Невски“.

 

 

„Президентът на Руската федерация реши, че е необходимо да постигнем 25% от ядреното производство [в енергийния баланс на страната] през 40-те години. Това е първото предизвикателство – да увеличим дела.
Но в същото време ще се сблъскаме голямо предизвикателство – през следващите 10 години ще трябва да изведем от експлоатация около дузина блокове. Това са блокове от серията RBMK. Някои от тях може да бъдат леко удължени, но по-голямата част ще трябва да бъдат изведени от експлоатация, както се казва , в реално време. Следователно трябва да построим 17 блока само до 2035 г.“, каза Лихачов.

По думите му два от тях вече са във висока степен на готовност – това е Курската АЕЦ.
Два допълнителни блока се разполагат в атомната електроцентрала в Ленинград, два в атомната електроцентрала в Смоленск, след което ще бъдат добавени още два блока в атомната електроцентрала в Курск след завършването на предишните два.

„Имаме пълна програма и разбиране за изграждането на големи блокове на територията на Руската федерация, имаме разбиране за водещите резерви за мобилни, наземни, малки мощности, средни мощности и има единственият реактор от четвърто поколение в света, който се строи, който също ще осигури нови принципи на безопасност и ще осигури вече оправдан технологичен преход към двукомпонентна ядрена енергетика със затворен горивен цикъл“, добави ръководителят на Росатом.

На 25-26 май в Таврическия дворец на Санкт Петербург се проведе 10-ият Международен екологичен конгрес „Невски“ под мотото „Екология: право, а не привилегия“.

източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2023/05/26/135612

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари