ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NuScale Power се присъединява към румънския атомен форум

27.05.2023

Базираната в САЩ NuScale Power се присъедини към Румънския атомен форум (Romatom) като подкрепящ член, за да защити целите на асоциацията за ядрена енергия.

 

 

Румъния има за цел да бъде първата страна в Европа, която ще разположи електроцентрала с малък модулен реактор (SMR) NuScale VOYGR. Джон Хопкинс, президент и главен изпълнителен директор на NuScale, каза, че NuScale е „отдадена на напредъка в сигурното внедряване на SMR в световен мащаб“.

Това се основава на съществуващото сътрудничество на NuScale в областта на ядрената енергетика с румънската държавна корпорация за ядрена енергия, SN Nuclearelectrica (SNN) и RoPower Nuclear, компания за разработване на проекти, създадена и съвместно притежавана от SNN и Nova Power & Gas.
През 2021 г. NuScale и SNN подписаха споразумение за сътрудничество за внедряване на първата електроцентрала NuScale с шест модула VOYGR-6, 462 MWe в Румъния до края на това десетилетие.

NuScale и RoPower в момента провеждат Фаза 1 Front-End Engineering & Design (FEED) проучване, за да анализират предпочитаното място за възможно внедряване на VOYGR SMR в бивша въглищна електроцентрала в Doicesti, окръг Dambovita.

На неотдавнашната среща на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, администрацията на САЩ с мултинационални партньори (Япония, Южна Корея и ОАЕ) обяви глобален публично-частен ангажимент до $275 милиона за напредък в внедряването на NuScale VOYGR в Румъния.
Това ще подпомогне доставката на дълготрайни материали, работата по фаза 2 на FEED, предоставянето на експертен опит в управлението на проекти, характеризиране на обекта и регулаторни анализи, както и разработването на специфичен за обекта график и бюджетни прогнози за изпълнение на проекта.

Освен това Експортно-импортната банка на САЩ (EXIM) и Международната финансова корпорация за развитие (DFC) издадоха писма за интерес за потенциална подкрепа съответно до 3 милиарда и 1 милиард долара за внедряване на проекти.

„Подкрепата от администрацията на Байдън и международните партньори е сигнал за енергийните пазари по света, че NuScale SMRs са важно ново технологично решение за глобалната декарбонизация и че Румъния има възможностите и опита да подкрепи неговото внедряване“, каза Джон Хопкинс. „Развълнувани сме, че публично-частните партньорства помагат за внедряването на нашата водеща SMR технология веднага след 2029 г.“

Допълнителни партньори на NuScale, подкрепящи проекта в Румъния, включват Японска банка за международно сътрудничество (Япония); DS Private Equity (Южна Корея); EXIM Bank Romania, Nuclearelectrica, Nova Power & Gas (Румъния); Emirates Nuclear Energy Corporation (Обединени арабски емирства); DFC и EXIM (САЩ).

„Горди сме да развием партньорството си с NuScale и да започнем задълбочен анализ и планиране на проекти на площадката Doicesti“, каза Космин Гита, главен изпълнителен директор на Nuclearelectrica. „Подписването на договора за работата на FEED следва близо четири години сътрудничество, изследвания и проучвания, за да гарантираме, че избираме най-безопасната и най-производителна технология, както и подходящото място.
Това също така демонстрира, че партньорите споделят едни и същи ценности и ангажимент за изграждане на по-екологично и по-устойчиво бъдеще за следващите поколения.“

Д-р Теодор Чирика, почетен президент на Romatom, приветства членството на NuScale. „Проектът в Дойчещи ще проправи пътя за повече гъвкавост и безопасност в румънската електрическа мрежа, но също така ще предложи алтернатива в развитието на националната ядрена програма.“

По-рано през май NuScale и Nuclearelectrica откриха първия международен NuScale Energy Exploration Center (E2 Centre) в Европа, в сътрудничество с правителствата на САЩ и Румъния.
Симулаторът SMR беше инсталиран в Политехническия университет в Букурещ като инструмент за разработка на Nuclearelectrica и румънската ядрена работна сила.

Източник: https://www.neimagazine.com/news/newsnuscale-power-joins-romanian-atomic-forum-10884712

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари