ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция и Монголия обсъждат добива и доставките на уран

28.05.2023

Поради социални и политически вълнения в Западна Африка, Франция е принудена да мисли за „застраховка“ за нестабилното в момента снабдяване на уран от този регион, от който е доста зависим.

По време на пътуването си до Монголия президентът Еманюел Макрон подписа споразумение от 18 точки с правителството на тази азиатска държава, включително сътрудничество в енергийния сектор и „уранови въпроси“.

 

 

Франция, която е „най-ядрената“ страна в Европа, сега е силно заинтересована от алтернативни източници на доставки на уран, който се използва за производството на ядрено гориво, и от увеличаване на обема на доставките му.

В момента в страната работят 56 реактора в 18 атомни електроцентрали, а до 28 години се предвижда да бъдат построени още 14.

Европейският съюз внася почти целия уран, от който се нуждае, а около 20% се закупува от Руската федерация, което прави Русия вторият най-голям доставчик след Нигер.
Затова е необходимо възможно най-скоро да се разработят нови източници за добив на уран, за да може ЕС най-накрая да се откаже от закупуването му от руснаците.

Източник: http://rfi.fr/en/international/20230523-macron-s-visit-to-mongolia-was-focused-on-ensuring-france-s-uranium-supply

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари