ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия работи върху малки модулни реактори; може да помогне за развитие на чистата енергия: министър

26.05.2023

Министърът на науката и технологиите Джитендра Сингх казва, че правителството е отворило сектора на ядрената енергия за съвместни предприятия с предприятия от публичния сектор, но не и за частния сектор

 

NPCIL влезе в две големи съвместни предприятия с IOC и NTPC за разширяване на сектора на ядрената енергия

 

Министърът на науката и технологиите Jitendra Singh каза във вторник (23 май), че Индия работи върху нови технологии като малки модулни реактори, които могат да бъдат фабрично изградени и да помогнат на страната да направи преход към чиста енергия.

Малките модулни реактори (SMR) имат капацитет до 300 MW и са гъвкави по отношение на дизайна. Като мобилна и гъвкава технология, SMR може да бъде фабрично изграден за разлика от конвенционалните ядрени реактори, които се изграждат на място.

 

„Адаптираме се бързо“

Сингх, в интервю за PTI, също каза, че правителството е отворило сектора на ядрената енергия за съвместни предприятия с предприятия от публичния сектор, но не и за частния сектор.

Реклама

Много SMR проекти са в различни етапи на проучване. Според неотдавнашен доклад на NITI Aayog растежът на SMR индустрията ще изисква развитие и лицензиране в различни страни, глобална регулаторна хармонизация, производствена екосистема и публичен и частен капитал.

„Вече работим върху това. Мисля, че с времето ще трябва да вървим със света. SMR може да се превърне в ежедневието. Ние сме отворени към тези нови технологии и се адаптираме към тях много бързо“, каза Сингх.

Големи стъпки в ядрената енергетика

Министърът каза за първи път, че правителството на Моди е одобрило предложение за изграждане на 10 ядрени реактора в „режим на флота“.

Държавната Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) изгражда и управлява почти всички атомни електроцентрали в страната. През 2015 г. правителството измени Закона за атомната енергия, за да даде възможност за съвместни предприятия между NPCIL и компании от публичния сектор за изграждане на проекти за ядрена енергетика.

„По-рано те не си партнираха с никого. Така че естествено имахме ограничения в ресурсите и финансите. Сега вече имаме две важни партньорства с Indian Oil Corporation и NTPC. Движихме се в тази посока, но все още не с частния сектор“, каза Сингх.

 

Увеличаване на капацитета

По-рано този месец NPCIL подписа допълнително споразумение за съвместно предприятие с National Thermal Power Corporation (NTPC) за разработване на два 700 MW реактора с тежка вода под налягане в Chutka в Мадхя Прадеш и четири 700 MW PHWR в Mahi Banswara в Раджастан.

NPCIL също създаде съвместни предприятия с Indian Oil Nuclear Energy и Nalco Power Company Limited за разширяване на сектора на ядрената енергия.

Текущият инсталиран капацитет на ядрената енергетика на Индия е 6780 MW и планира да добави още 21 ядрени енергоблока с обща инсталирана мощност от 15 700 MW до 2031 г.

Източник: https://thefederal.com/news/india-working-on-small-modular-reactors-may-help-with-clean-energy-shift-minister/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари