ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Италия разглежда ядрената енергия като допълнение към енергийния микс

24.05.2023

В допълнение към инвестициите във възобновяеми енергийни източници и партньорствата, сключени със страни от Северна Африка за доставки на газ, Италия иска да включи ядрената енергия в своя енергиен микс. [Shutterstock/marcovarro]

Инвестициите в ядрена енергия са необходими на Италия, за да преследва енергийните си цели и да гарантира европейския енергиен суверенитет, каза крайнодесният депутат Лука Токалини, като италианската коалиция изразява подкрепа за ядрената енергетика.

 

 

Италия иска да включи ядрената енергия в своя енергиен микс, в допълнение към инвестициите във възобновяема енергия и партньорствата, сключени със страните от Северна Африка за доставки на газ.
„Освен че са чисти и безопасни, инвестирането в ядрена енергия е изключително необходимо за преследване на стратегическите цели на италианския, но също и на европейския енергиен суверенитет“, каза депутатът Лука Токалини пред EURACTIV.

Дясноцентристките партии в правителството – Fratelli d’Italia (ECR), Lega (ID) и Forza Italia (EPP) – вече изразиха намерението си да се върнат към инвестирането в ядрена енергия в предизборната програма, с която спечелиха общите избори през септември 2022 г.

Стратегията се споделя и от центристки партии като Italia Viva на бившия министър-председател Матео Ренци и Azione на бившия министър на икономиката Карло Календа, формиращи коалицията „Трети полюс“.

Преди няколко дни Камарата на депутатите одобри предложението на мнозинството относно енергийните инициативи за постигане на целите за неутралност на климата, особено по отношение на ядрената енергия.

Предложението ангажира правителството да ускори процеса на декарбонизация на Италия и да оцени възможността за включване на ядрената енергия в националния енергиен микс „като алтернативен и чист източник на производство на електроенергия“.

За да отговори на националната нужда от чиста енергия, правителството трябва също да идентифицира територии „извън Италия“, където се произвежда ядрена енергия, за да влезе в международни споразумения и партньорства за гарантиране на вноса.

„Ядрената енергетика от четвърто поколение е толкова безопасна, колкото и чиста“, каза министърът на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пичето Фратин.

„Сега ще го обсъдим с нашите европейски партньори и ще обмислим, с най-голямо внимание, как да го включим в националния енергиен микс за следващите десетилетия, за да постигнем, също с приноса на ядрената енергетика, целите за декарбонизация, определени от Европейския съюз Съюз, до крайната цел за климатична неутралност през 2050 г.“, добави той.

Миналия март Италия участва като наблюдател на среща за ядрената енергетика, организирана от Франция в кулоарите на Енергийния съвет на ЕС в Брюксел.
Преди месец единадесет европейски страни подписаха съвместно изявление за ядрената енергетика като част от „Ядрения алианс“, оглавяван от Франция.

Източник: https://www.euractiv.com/section/politics/news/italy-looks-at-nuclear-energy-to-supplement-energy-mix/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари