ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция ще ускори разгръщането на ядрената енергетика

20.05.2023

Законопроект за ускоряване на изграждането на нови ядрени реактори беше одобрен от френския парламент във вторник (16 май), като правителството го приветства като екологична стъпка напред.

 

 

Във вторник законодателите одобриха законопроекта за ускоряване на изграждането на нови ядрени реактори. Компромисният текст, постигнат между Националното събрание и Сената, беше гласуван с 399 гласа срещу 100.

Депутатите от мнозинството (Renaissance, Horizons, Modem), независимите (LIOT), десните (Les Républicains) и крайнодесните (Rassemblement national) гласуваха в подкрепа на текста, в допълнение към дузина комунистически депутати.

Сред противниците, Зелените, радикалната левица (La France insoumise) и шепа комунисти гласуваха „против“, докато социалистите се въздържаха.

След като влезе в сила, новият закон ще ускори изграждането на нови ядрени реактори чрез опростяване на необходимите административни процедури и планови документи.
Министерството на енергийния преход очаква бъдещите срокове за строителство да бъдат намалени с поне две години.

Освен това беше премахнато ограничението от 50% върху дела на ядрената енергия в електроенергийния микс на Франция.
Текстът също така предвижда затягане на наказанията за тези, които незаконно влизат в атомна електроцентрала, като сега се предвижда максимум две години лишаване от свобода.

Този текст е част от стратегията на правителството за улесняване на развитието на възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия за постигане на енергиен преход.

Екологичните неправителствени организации осъдиха „закон, който е отделен от екологичните и климатичните императиви“. Грийнпийс, по-специално, постави под съмнение „бавността на изграждането на ядрени реактори“, както и „безопасността“ и „конфликтите при използването на вода“, които трябва да се очакват.

Министърът на енергийния преход Агнес Пание-Рунашер увери левите депутати, които се противопоставиха на текста, че „гласуването срещу възобновяема енергия и ядрената енергия е гласуване за изкопаеми горива. Това е глас за глобалното затопляне.

Очаква се първото строителство да започне през 2027 г. Същия ден, във вторник сутринта, 16 европейски държави участваха в „ядрения съюз“, за да изготвят пътна карта за развитие на интегрирана европейска ядрена индустрия за достигане на 150 GW ядрена енергия в електроенергийния микс на ЕС до 2050 г.

Източник: https://www.euractiv.com/section/politics/news/france-to-speed-up-nuclear-power-deployment/

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари