ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция повежда усилията на ЕС за ролята на „Cement Nuclear“ в зелената промяна

18.05.2023

Франция засилва усилията си да гарантира, че Европейският съюз третира ядрената енергия подобно на възобновяемите технологии по време на прехода към въглероден неутралитет до средата на века.

Страната свиква среща на група, наречена Ядрен алианс, за да настоява ядрената енергетика да бъде призната от ЕС като решаваща за постигане на неговите цели в областта на климата, според проект на изявление, видяно от Bloomberg.
Представители от 15 държави от ЕС — включително Италия като наблюдател — Обединеното кралство и комисарят по енергетиката Кадри Симсон ще присъстват на срещата в Париж.

 

 

Идеята е да се гарантира, че ядрената енергия ще запази сегашния си дял от 25% от производството на електроенергия до 2050 г.
Дори при изграждането на нови ядрени реактори, които отнемат много години и изискват големи инвестиции, страните прогнозират, че технологията може да осигури до 150 гигавата електрическа мощност до 2050 година.

 „Това представлява еквивалента на до 30 до 45 новоизградени големи реактора и малки модулни реактори в ЕС“, се казва в проектодекларацията.
Представителите призовават ЕС „да вземе предвид приноса на всички достъпни, надеждни, несъдържащи изкопаеми горива и безопасни енергийни източници за постигане на климатична неутралност до 2050 година.“

В изявлението се подчертава и необходимостта от ограничаване на руските доставки на ядрено гориво, което все още не е включено в санкциите.

Въпреки че ядрената енергия е рекламирана от държави като Франция като ключова технология, която е без въглерод и може да помогне за осигуряване на стабилен източник на енергия заедно с непостоянни възобновяеми източници като вятър и слънце, все още има скептицизъм относно това дали това е най-рентабилният начин за посрещане на климатичните цели.
Освен това ядрената енергетика през март беше изключена от списъка със стратегически чисти технологии, които да помогнат да се конкурират със САЩ и Китай.

Белгия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Унгария, Белгия, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Швеция и Словакия ще присъстват на срещата заедно с Италия и Обединеното кралство.

Източник: https://www.bnnbloomberg.ca/france-leads-eu-push-to-cement-nuclear-s-role-in-green-shift-1.1920438

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари