ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вторият енергоблок на Беларуската АЕЦ даде първата електронергия в енергийната система на страната

14.05.2023

На 13 май в 13:24 (московско време) вторият енергоблок на Беларуската АЕЦ беше синхронизиран с мрежата, след което даде първата електроенергия в единната енергийна система на страната.

 

 

Включването в мрежата на 40% от мощността потвърждава готовността на всички системи и оборудване за производство на електроенергия. В близките дни специалистите ще увеличат мощността на реактора ВВЕР-1200 до 50% и ще проведат серия от динамични изпитания, за да проверят дали топлинните характеристики на основното оборудване на реакторното и турбинното отделение отговарят на проектните стойности.

 

Генералният директор на Росенергоатом, първи вицепрезидент по строителството на АЕЦ на Инженерния отдел на Росатом Андрей Петров подписва „мълния“ за включването на втори енергоблок на Беларуската АЕЦ в мрежата

 

„Завършен е един от най-важните и критични подетапи на пуска на мощността, който е резултат от мащабна работа, свързана с монтажа и въвеждането в експлоатация на оборудването, сериозни подготвителни операции преди пускането на турбината и тестването на нейната работа. на празен ход. Вторият енергоблок на БелАЕЦ беше успешно включен в единната енергийна система, произвежданата от него електроенергия се доставя на потребителите в страната“, каза министърът на енергетиката на Беларус Виктор Каранкевич.

 

След получаване на разрешение от беларуския Госатомнадзор ще започне пилотна експлоатация, включваща поетапно увеличаване на мощността на реактора до 100%, динамични изпитания в различни режими на работа на енергоблока, включително пълно обезточване.

Пускането на блока в търговска експлоатация е предвидено за есента.

 

За справка

Беларуската атомна електроцентрала с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 MW се строи в град Астраўец.
Блок 1 стана първият блок от поколение III+, построен по руски технологии в чужбина. Въведена е в търговска експлоатация на 10.06.2021г.
След като блок 2 заработи на пълна мощност, производството на електроенергия от Беларуската АЕЦ ще нарасне до 18 милиарда kWh годишно. Централата ще осигури около 40% от нуждите на Беларус от електроенергия и ще позволи да се заменят около 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2023/05/13/vtoroj-energoblok-belorusskoj-aes-vy-2/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари