ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Енергоатом“ обяви началото на ремонтната кампания: как да се компенсира липсата на електроенергия в този период

10.05.2023

„Енергоатом“ обяви планове за презареждане на енергоблоковете на АЕЦ със свежо ядрено гориво и извършване на планирани ремонтни работи за осигуряване на ефективна работа през есенно-зимния период на 2023-2024 г.

 

Това съобщиха от пресслужбата на компанията в Telegram.

„Съответният график е изготвен от експерти на Енергоатом и е синхронизиран с Министерството на енергетиката на Украйна и други генериращи компании по такъв начин, че потребителите да не усетят въздействието на ремонтната кампания“, казаха от компанията.

В същото време липсата на електроенергия от производството на енергийни блокове се планира да се компенсира чрез включване на топлоцентрали и внос от чужбина.

„Освен това през топлия сезон се увеличава генерирането на възобновяема енергия и следователно завършването на ремонтната кампания, макар и изключително трудно, ще протече с минимални предизвикателства за енергийната система и украинците“, – отбелязват от „Енергоатом“.

От държавната компания разказаха и за резултатите от приключилия есенно-зимен период.

По този начин ядреното производство осигурява около 55% (в някои дни този показател достига 65%) от общото потребление на електроенергия в Украйна.

„И това беше постигнато въпреки временната окупация на ЗАЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа.
Преди нейното превземане тя генерираше 40% от ядрената електроенергия в Украйна и повече от една пета от всички нужди на държавата от електроенергия.

Като се има предвид това, през зимния период всеки един от енергоблоковете, с изключение на ЗАЕЦ, работи на максималната възможна към този момент мощност“, обобщиха от „Енергоатом“.

Източник: https://elektrovesti.net/81375_energoatom-ogolosiv-pro-pochatok-remontnoi-kampanii-yak-kompensuyut-nestachu-elektroenergii

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари