ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Основен модул е поставен в Sanmen 4

09.05.2023

Най-големият и най-тежкият модул е монтиран в блок 4 на атомната електроцентрала Sanmen, съобщи Шанхайският институт за изследване и проектиране на ядрената техника (SNERDI).
Два блока с CAP1000 – китайската версия на AP1000 – се изграждат като етап II на АЕЦ в китайската провинция Zhejiang.

 

Модулът CA20 се вдига на място (Изображение: SNERDI)

Модулът CA20 с форма на паралелепипед включва инсталация и оборудване за съхранение на използвано гориво, предаване, топлообменник и събиране на отпадъци, наред с други неща. Модулът е с размери 20,5 метра дължина, 14,1 метра ширина и 20,9 метра височина.

В 08:28 на 25 април, след серия от повдигащи операции, модулът CA20 на блока беше преместен на място, каза SNERDI. Общото тегло на повдигането е 1024 тона и е извършено с 2600-тонен верижен кран.

Повече от 1376 кубически метра бетон ще бъдат излети за запълване на стените на модула CA20.

 

Модулът CA20 на място в основата на ядрения остров на блок 4 (Изображение: SNERDI)

Конструкцията на реактора CAP1000 – китайската версия на AP1000 – използва модулни конструктивни техники, позволяващи големи структурни модули да бъдат изградени в заводи и след това монтирани на обекта.

„В сравнение с модула CA20 на блок 3 (който беше монтиран през август 2022 г.), инсталационните елементи на модула CA20 на блок 4 бяха оптимизирани по време на етапа на сглобяване“, отбелязва SNERDI. „Без да се засяга инсталацията на основното тяло, инсталацията на някои насипни елементи като OLP панели, проходки, стоманени пръти и тръби беше завършена предсрочно.“

В съобщението се добавя: „Гладкото инсталиране на модула CA20 на блок 4 на атомната електроцентрала Sanmen официално отвори прелюдията към инсталирането на ядрения остров No.4 и започна нов етап на цялостно строителство на острова.“

За справка

Изграждането на по два нови реактора във всяка от площадките Sanmen, Haiyang и Lufeng в Китай беше одобрено от Държавния съвет на Китай през април 2021 г. Одобренията бяха за блокове 3 и 4 Sanmen, Haiyang 3 и 4 и блокове 5 и 6 на Lufeng на АЕЦ.
Площадките Sanmen и Haiyang вече са дом на по два енергоблока с AP1000 на Westinghouse и по два енергоблока с CAP1000 бяха одобрени за втори етап (блокове 3 и 4) на всяка централа.

Първият бетон, свързан с безопасността, беше излят за ядрения остров Sanmen 3 на 28 юни миналата година, отбелязвайки официалния старт на строителството му.
Първият бетон за този на блок 4 беше излят през март тази година.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Major-module-put-in-place-at-Sanmen-4

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари