ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Корея започва изграждането на нов изследователски реактор

04.05.2023

Първият бетон е излят за изследователския реактор Kijang (KJRR) в индустриалния комплекс за радиологични науки в Gijang-gun, Пусан, съобщи Корейският изследователски институт за атомна енергия (KAERI).

 

Така може да изглежда съоръжението KJRR, след като бъде завършено (Изображение: KAERI)

Церемония за отбелязване на началото на строителството на 15 MWt реактор тип отворен резервоар в басейн се проведе на 28 април. На събитието присъстваха около 150 души от строителните компании Daewoo E&C, Hyundai E&C и GS E&C, както и екипът за управление на строителни проекти.

Новият изследователски реактор има за цел да постигне самодостатъчност, както и износ на основни медицински и индустриални радиоактивни изотопи, които в момента зависят от вноса. Те включват молибден-99, йод-131 mIBG, йод-125 и иридий-192. KAERI заяви, че планира да доставя повече от 15% от световния пазар на изотопи. Освен това реакторът ще бъде демонстрация за износ на подобни изследователски реактори.

Проектът – с обща стойност 765 милиарда корейски вона (574 милиона щатски долара) – стартира през април 2012 г. Разрешение за строеж на реактора беше издадено от Комисията за ядрена безопасност и сигурност (NSSC) през май 2019 г. с избора на строителния консорциум през април 2022 г. Първата копка и изкопните работи започнаха следващия месец.

Представители отбелязват началото на строителството (Изображение: KAERI)

Завършването на съоръжението и пробната експлоатация е планирано да започне през 2026 г. KAERI заяви, че очаква да получи разрешителни за експлоатация от NSSC и да започне пълна експлоатация на съоръжението през 2027 г.

Говорейки на церемонията за началото на строителството на KJRR, президентът на KAERI Джу Хан-кю каза: „Ако ядрената енергия тихомълком водеше икономическия растеж на страната, сега ще се приближим до здравето и живота на хората с радиация и изотопи“ .

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Korea-starts-construction-of-new-research-reactor

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари