ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NRC одобрява използването на кодове Framatome при разработването на усъвършенствано ядрено гориво

30.04.2023

Framatome получи одобрение от Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) за прилагане на пакета от усъвършенствани кодове и методи на компанията към работни условия с обогатяване на уран-235 над индустриалния стандарт от 5%.

 

(Изображение: Framatome)

„Това одобрение е критична стъпка към целта на компанията за готовност за презареждане до 2027 г. за внедряване на ядрено гориво с по-високо обогатяване на уран и изгаряния в сегашния парк от реактори с лека вода“, каза Framatome.
„Решението на NRC е важен крайъгълен камък за напредналите усилия на компанията за разработване на гориво, насочени към подобрено използване на горивото за операторите на ядрени централи и систематични подобрения за безопасност и икономика на централата.“

Доставчиците на гориво и лицензополучателите на енергийни реактори проучват възможността за увеличаване на максималното обогатяване на горивото до 10%, но разпоредбите на NRC понастоящем ограничават нивата на обогатяване на уран-235 в горивото на енергийните реактори до не повече от 5% от теглото.
През юни 2021 г. NRC прие за преглед тематичен доклад за прилагане на набора от разширени кодове и методи на Framatome към работни условия с обогатяване на U-235 над 5%.

Framatome каза, че неговите разширени кодове и методи осигуряват значителни оперативни печалби.
„Тези маржове предоставят на операторите на ядрени централи гъвкавостта да разширят производителността на своите реактори, когато са съчетани с технологията за ядрено гориво на компанията и нейните по-високи характеристики на обогатяване и изгаряне.“

Компанията каза, че одобрението на NRC също демонстрира, че Framatome може „ефективно да моделира поведението на реактора при оценката на неутронни, термични хидравлични, малки и големи прекъсвания при загуба на охлаждаща течност (LOCA), не-LOCA анализ на безопасността и топлинна механични характеристики с гориво, обогатено над текущите граници“.

През февруари 2022 г. NRC одобри изменение на лиценза, позволяващо на транспортните контейнери на Framatome да транспортират свежи ядрени горивни касети в САЩ с обогатяване на U-235 до 8%.
NRC също одобри методологията, използвана за демонстриране, че съоръжението за производство на гориво на Framatome ще запази настоящите граници на безопасност, когато по-високо обогатен материал бъде получен и преработен в гориво.

„Въз основа на това одобрение бяха направени големи поръчки за оборудване за поддържане на надстройките на системата, необходими за обработка на по-високи обогатения“, каза Framatome.

Усъвършенстваната горивна технология се разработва в съоръженията на Framatome по целия свят и ще бъде изградена в съоръжението за производство на ядрено гориво в Ричленд, Вашингтон, което през 2009 г. получи първото одобрение за оперативен лиценз за производство на гориво за 40 години, удължавайки лиценза си до 2049 г.

Съоръжението в Ричленд произвежда прах от уранов оксид, пелети и компоненти за горивни пръти, както и горивни възли както за реактори с вода под налягане, така и за реактори с кипяща вода. В момента има лиценз за притежаване и обработка на уран, обогатен до максимум 5% U-235.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/NRC-approves-use-of-Framatome-codes-in-advanced-nu

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари