ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия спря експлоатацията на последните три атомни електроцентрали

17.04.2023

В нощта срещу неделя, 16 април, германските власти изключиха от мрежата последните три атомни електроцентрали: Изар 2 в Бавария, Некарвестхайм 2 в Баден-Вюртемберг и Емсланд в Долна Саксония.
И така, последните три атомни електроцентрали бяха затворени, отбелязвайки края на повече от 60 години производство на ядрена енергия за Германия.
 

„Ерата на ядрената енергетика в Германия, която продължи повече от шест десетилетия, приключи. В нощта срещу неделя, 16 април, властите изключиха от мрежата последните три атомни електроцентрали (АЕЦ), които бяха в експлоатация – Изар 2 в Бавария, Некарвестхайм 2 в Баден-Вюртемберг и Емсланд в Долна Саксония“, се казва в съобщението.

Министърът на опазването на околната среда и ядрената безопасност на Германия Щефи Лемке уверява, че отказът от ядрената енергия ще направи Германия по-безопасна.

Въпреки факта, че решението за премахване на ядрената енергия беше взето отдавна, дискусиите в обществото и във властта за неговите плюсове и минуси все още продължават.

Аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1 в Япония през 2011 г. беше тласък за решението за изоставяне на ядрената енергия. Още тогава правителството на Ангела Меркел реши последните три атомни електроцентрали в Германия да спрат окончателно в края на 2022 г. Но поради пълномащабната инвазия на Руската федерация в Украйна и руския енергиен шантаж, правителството на Шолц реши да отложи спирането на атомните електроцентрали за 15 април.

Източник: https://elektrovesti.net/81358_nimechchina-vivela-z-ekspluatatsii-tri-ostanni-aes

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари