ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия предлага да се наложат санкции срещу руската ядрена индустрия

16.04.2023

Правителството на Германия е за включването на ядрения сектор в 11-ия пакет от антируски санкционни ограничения на Европейския съюз.

„Ясно е, че Русия умишлено е използвала зависимостта в енергийния сектор като средство за оказване на натиск“, каза германският министър на икономиката Роберт Хабек пред dpa.

 

 

По думите му затова германското правителство предлага на Европейската комисия да наложи санкции срещу гражданския ядрен сектор. Това трябва да бъде част от следващия пакет от санкции.

Наред с други дейности, Русия доставя уран за ядрени горивни пръти и съхранява радиоактивни отпадъци на своя територия.

Според Хабек е необходимо да станем по-независими от Русия в целия ЕС. „Вече сме изминали дълъг път в много области, включително енергетиката. Ядреният сектор все още е отворен за Москва“, каза той.

Той добави, че секторът продължава да се ползва с преференции: „Ядрените технологии са изключително чувствителна област и Русия вече не може да се счита за надежден партньор тук“.

Хабек каза, че ще е необходим преходен период. „Но е важно да започнем и да не бягаме от решителни действия и в тази област.“

Първоначално той призова за санкции срещу страните, получаващи уран от Русия, след пътуване до Киев в началото на април.

Германия днес ще прекрати експлоатацията на последните три действащи немски атомни електроцентрали: Изар-2 и Некарвестхайм-2 в южната част на страната и Емсланд на север. Първоначално беше планирано Берлин да се откаже от ядрената енергия през 2022 г., но по-късно плановете бяха променени поради европейската енергийна криза. Преди това в страната вече бяха изключени три от последните шест атомни електроцентрали.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-241840

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари