ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ Козлодуй – информационно съобщение + коментар

14.04.2023

На 15 април 2023 г. шести блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител.
Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината.

 

 

Установените при непрекъснатия мониторинг на системите и съоръженията на блока данни за пропуск от първи към втори контур в трети парогенератор не превишават нормите за безопасна експлоатация.
Не са достигнати ограниченията, предвидени в технологичния регламент и няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Независимо че работата на ядрената мощност може да продължи, е взето консервативно решение за спиране на блока и изпълнение на профилактични и ремонтни мероприятия, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност и експлоатационна надеждност на атомната централа.

След приключване на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи съгласно производствения график.

Б.Р. – Разтоварването (намаляването на мощността) на блока може  да започне още днес 14.04.2023 . Няма да гадая . Надявам се, ако не греша, АЕЦ да публикува съответното правдоподобно обяснение.

Коментар:

1. Проблемът с нарушената херметичност между първи и втори контур в трети парогенератор на шести енергоблок започва да става хроничен.

След лаконичните съобщения около 10-ти декември миналата година остават редица неизяснени въпроси около същността на ремонта.

При продължаването на срока за експлоатация (ПСЕ) беше декларирано, че парогенераторите са в отлично състояние!

2. Производственият график на пети енергоблок е коригиран защото в момента той толкова си може.
Реакторът в момента работи в режим „мощностен ефект на реактивността“ – предвид края на горивната кампания и очакваното спиране за ПГР и презарядка.

3. В България електроенергия има в излишък не само поради особеностите на сезона и почивните дни но и поради решението на ENTSO-E да увеличи двойно квотата за износ на Украйна.
Сега е 400 MW, а Зеленски иска тя да стане поне 1 GW след месец, за да си помогне при финансирането на войната.

Тогава се разчита на спирането на 5 блок за ПГР.
Но това ще е временно, а после – братската солидарност (намаляване на производството).

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари