ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse и EDF ще направят предпроектни проучвания за ядрената енергетика в България

04.04.2023

България ще подпише споразумения с американската компания Westinghouse и френската EDF (EDF.PA) за предпроектно инженерно проучване в сектора на ядрената енергетика, съобщиха от енергийното министерство във вторник.

 

 

Членът на Европейския съюз се стреми да повиши енергийната си сигурност след нахлуването на Русия в Украйна и вече подписа споразумения с EDF и Westinghouse за доставка на ядрено гориво, тъй като се стреми да диверсифицира доставките от Русия.

 „Целта на предпроектните инженерни проучвания и анализи е да се установят всички технико-икономически параметри на възможни проекти за нова ядрена мощност, включително какви са възможностите за използване на съществуващото оборудване чрез интегрирането му в съвременна цялостна система“, казаха в изявление от министерството.

По-рано БТА цитира заместник-министъра на енергетиката Еленко Божков, че България ще договори инженерингови сделки с Westinghouse за АЕЦ „Козлодуй“ и с EDF за проекта за АЕЦ „Белене“.

България ще се стреми да осигури максимален принос на българската индустрия в договора с Westinghouse и да използва максимално съществуващата инфраструктура, каза Божков.

По договорите ще бъдат подписани междуправителствени споразумения, допълни той.

Изпълнителният директор на EDF, отговарящ за новите енергоблокове, ще посети България на 4 април, каза Божков.

АЕЦ Козлодуй на река Дунав произвежда около 35% от електроенергията в страната.

От 80-те години на миналия век проектът „Белене“ е спиран и възобновяван няколко пъти.
През 2018 г. София възобнови проекта, за да използва двата ядрени реактора, които закупи за повече от 620 милиона евро от руската Росатом като компенсация за бракуването на първоначален проект през 2012 г.

Източник: https://www.reuters.com/business/energy/westinghouse-edf-conduct-pre-project-nuclear-power-studies-bulgaria-2023-03-28/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари