ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Идеята за създаване на демилитаризирана зона около ЗАЕЦ не се обсъжда

24.03.2023

Идеята за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката атомна електроцентрала не се разглежда, каза Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 

 

 

Сега, според него, говорим за прекратяване на военните действия в близост до атомната електроцентрала.

Източник: t.me/bbbreaking/151212

Реакцията на Росатом

 Изявленията на МААЕ за премахването от дневния ред на темата за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Енергодар говорят за мъдростта на ръководството на този институт, каза Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на Росенергоатом.

„Слава Богу, въпросът за демилитаризацията най-накрая беше премахнат от дневния ред. Но беше премахнат от МААЕ.
Ние вярвахме и продължаваме да вярваме в мъдростта на ръководителя на този институт и неговите членове“, каза Карчаа пред Интерфакс.

Според него темата за демилитаризацията е наложена на руската страна с цел отслабване на нейните позиции, „което неизбежно ще доведе до повишаване на рисковете, свързани с ядрената безопасност“.

В същото време Карчаа подчерта, че Русия никога не е отказвала и никога не отказва да създаде зона за сигурност на ЗАЕЦ.

t.me/bbbreaking/151216

Tags: , ,

One Response to МААЕ – Идеята за създаване на демилитаризирана зона около ЗАЕЦ не се обсъжда

 1. Красимир Христов on 25.03.2023 at 8:07

  Ето и съобщението от алтернативен източник – Deutsche Welle.
  МААЕ се отказа от предложението си за създаване на демилитаризирана зона около окупираната от руските войски Запорожска атомна електроцентрала.
  Това съобщи шефът на агенцията Рафаел Гроси, съобщава Deutsche Welle (https://www.dw.com/ru/v-magate-otkazalis-ot-demilitarizacii-zony-vokrug-zaes/a-65090694).
  По думите му в момента става дума за прекратяване на бойните действия край АЕЦ.
  „Ние много добре разбираме какви допълнителни трудности ще донесе това (създаване на зона за сигурност, – ред.), особено в зона на активни военни действия. Ще бъде изключително трудно да се извърши процесът на проверка – на повече от една миля от демилитаризираната зона, територията ще бъде изключително милитаризирана. Следователно повече ние не го обмисляме“, каза Гроси.
  По думите му преговорите за създаване на зона за сигурност около ЗАЕЦ са продължили осем месеца.
  „Стигнах до извода, че по различни причини за Украйна териториалният въпрос може да се разглежда и като легитимация на руското присъствие“, обясни Гроси причините за спирането на преговорите.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари