ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – два бързи стартъпа

19.03.2023

Френският комисариат за атомна и алтернативна енергия (CEA) създаде две стартиращи компании за разработване на малки модулни реактори (SMR).

Бърз натриев MMP

Първата фирма се казва „Хексана“. На нея е възложено да се съсредоточи върху проект за бърз натриев SMR, който работи заедно с устройство за съхранение на топлинна енергия при висока температура.

Предполага се, че централата ще се състои от два SMR с топлинна мощност 400 MW (t) всеки и хранилище за топлинна енергия със система за нейното преобразуване в електрическа енергия.

Задачите на централата ще включват доставка на електроенергия в мрежата, в зависимост от нивото на потребление, по начин, който е конкурентен на газовите централи, както и при поискване доставка на топлинна енергия за промишлени потребители.

Предполага се, че горивото е смесено от уран и плутониев оксид (МОХ гориво).

Комисариатът назовава имената на тримата специалисти, ангажирани от Hexana – Пол Готе, Жан-Батист Дроен и Силвен Низу.

Припомняме, че на конференцията FR22 френски участници отчетоха интерес към такива комбинирани системи.

По-специално те споменаха проектите за бързи натриеви реактори ANAIS и ATRIUM, еволюционен и революционен дизайн на бързи натриеви реактори с мощност от 150 MW(e) всеки, способни да работят в комбинирана система със съхранение на топлинна енергия.

Както е посочено в FR22, степента на развитие на тези проекти е скица, която може да съответства на нашия екскизен проект.

Екипът на Хексана. Снимка: CEA.

Бърз реактор на разтопени соли

Задачата на другата компания, „Stellaria“, е да разработи енергийна система, базирана на реактори с разтопени соли на базата на хлориди.

 

Насочваме вниманието на читателите към подвеждащата публикация на „World Nuclear News“ за нови стартиращи компании.

Западното издание, коментирайки работата на „Stellaria“, пише за FSR на флуориди. Това не е вярно. Прессъобщението на CEA говори за хлориден реактор и това е бърз реактор.

Течно солевият реактор (ТСР), чийто проект ще бъде разработен от Stellaria, ще бъде компактен. Обемът на активната зона е 4 m3, а генерираната топлинна мощност ще бъде 250 MW (t). Електрическата мощност на блока ще бъде 100 MW(e).

Предполага се, че реакторът ще може да използва различни видове гориво – уран, плутоний, торий и техните комбинации.

Реакторът ще може да захранва потребителите както с електроенергия, така и с топлина.
В прессъобщение на комисариата се посочва, че ще бъде разработена енергийна система, базирана на ТСР-JSR, но все още не е изяснено какво означава тази формулировка.

На конференцията FR22 беше спомената френската работа по бърз FSR. По-специално, един от лекторите отбеляза проекта ARAMIS, разработен от групата „Орано“. Все още не е ясно дали работата на групата по някакъв начин ще бъде взета предвид в проекта Stellaria.

Комисариатът назова имената на тримата специалисти, ангажирани от Stellaria – Гийом Кампиони, Лукас Тардийо и Никола Брейтън.

Екип Стелария. Снимка: CEA.

От комисариата очакват двете новосформирани компании да могат да участват в конкурса France 2030 в направление Иновативни ядрени реактори. За тази програма са заделени общо 500 милиона евро.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz06/a0152.htm

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари