ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом се готви да започне собствено производство на компоненти за ядрено гориво

18.03.2023

На 16 март 2023 г. Петро Котин, президент на Държавно предприятие „Енергоатом“, и Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна, посетиха единственото уникално производствено съоръжение в Украйна, където ще се произвеждат компоненти за ядрено гориво за местни атомни енергийни блокове.

 

 

„Украйна е една от първите страни, които диверсифицираха доставките на ядрено гориво и това даде възможност да се откаже от закупуването му от Русия.
Нашата съвместна задача с нашите американски партньори е възможно най-скоро да произведем подходящи видове гориво, за да изместим Русия от пазара на ядрено гориво“, подчерта Герман Галущенко.

В момента Енергоатом завършва процеса на лицензиране на компоненти за ядрено гориво и още през 2023 г. компанията планира да започне тяхното промишлено производство.

„Преди две години Енергоатом взе курса за собствено производство на ядрено гориво. Затова на производствената линия на предприятието специалистите на компанията ще произвеждат горивни компоненти по технологията на Westinghouse“, каза Петро Котин.

Тези компоненти ще бъдат използвани за производството на ядрено гориво, използвано от АЕЦ „Енергоатом“ в завода на Westinghouse във Вестерос (Швеция). Сега е време да стартираме производството на рамки за топлоотделителни възли за ядрени реактори и да стартираме поточната линия за ядрено гориво, произведено в страната.

„Планира се след три години да започнем пълен цикъл на производство на ядрено гориво в Украйна. 2026 г. е датата, когато ще можем напълно да произвеждаме нашето украинско гориво от компоненти, произведени тук. А елементите, които няма да можем да произвеждаме, ще закупуваме от нашите партньори“, подчерта президентът на Енергоатом.

Освен това той подчерта важността на производството на ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-440, което преди това се произвеждаше само от Русия. По тази причина сега украински специалисти „работят във Вестерос, помагайки на Westinghouse“.

Така Украйна прилага стратегия за преход към използване на „чиста“ енергия и декарбонизирано енергийно бъдеще, в което ядрената индустрия ще играе ключова роля.

Накрая Петро Котин отбеляза, че за други държави, които все още използват енергийни блокове от съветски тип, като Чехия, Словакия, Финландия, България, Енергоатом може евентуално да стане алтернативен доставчик на ядрено гориво заедно със своя стратегически партньор, американската компания Westinghouse .

За справка

Сътрудничеството между Energoatom и Westinghouse в производството на ядрено гориво започна през август 2018 г. Тогава американският партньор започна квалификацията на едно от обособените звена на НАЕК като доставчик на глави и стебла ТВЗ-WR. През 2019-2020 г. беше организирана работа по тяхното производство за горивни касети на Westinghouse Electric Sweden AB.

През април 2022 г. първата партида компоненти за глави за горивни касети беше произведена и изпратена до съоръжението на Westinghouse за квалификация.

Източник: https://t.me/energoatom_ua/12378

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари