ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния приема закон за споразумение за подкрепа за Черна вода 3 и 4

17.03.2023

Nuclearelectrica приветства приемането на закона, одобряващ споразумение за подкрепа с правителството на Румъния за предложените блокове 3 и 4 в атомната електроцентрала Черна вода. Фирмата заяви, че това позволява започването на следващата фаза на проекта.

 

 Работата по Черна вода 3 и 4 е спряна през 1991 г. (Изображение: Nuclearelectrica)

Космин Гита, главен изпълнителен директор на Nuclearelectrica, каза, че проектът няма да може да се осъществи „без участието на държавата и властите в проекти за ядрена енергия… днешното гласуване е конкретен сигнал за продължаване на този стратегически проект за Румъния, чрез който ще добавим още 10 TWh енергия без CO2 към националната енергийна система след 2031 г.“.

Той каза, че Nuclearelectrica се стреми да комбинира инвестиции в новите блокове с обновяване на блок 1 и разработване на малки модулни реактори, като каза, че „ефективната, безопасна и чиста ядрена енергия ще направи Румъния пример на регионално и световно ниво чрез различни партньорства за подкрепа, свързани с големи инвестиционни проекти“.

Ангажиментите, дадени от закона, включват правителството да предприеме „необходимите стъпки за финансиране на изграждането на двата реактора, включително, но не само, предоставянето на държавни гаранции на финансистите на проекта“. Тя ще отговаря и за прилагането на механизма за подпомагане „Договори за разлика“.

Nuclearelectrica каза, че приемането на закона означава, че Фаза II на проекта вече може да започне – което включва стъпки, свързани с актуализиране на бюджета на проекта, структуриране на финансирането и получаване на одобрение от Европейската комисия, както и Разрешение за ядрена безопасност за фазата на строителство и вземане на окончателно инвестиционно решение за преминаване към фаза III, фаза на строителство.

Втората фаза на проекта е планирана да отнеме до 30 месеца, като строителството се очаква да отнеме до 78 месеца. Предвижда се блок 3 да започне промишлена експлоатация през 2030 г., а блок 4 следващата година.

Nuclearelectrica каза, че намерението на компанията и румънската държава „е да осъществят този проект в евроатлантически консорциум въз основа на споразумението между правителството на Румъния и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество във връзка с ядрената енергия. енергийни проекти в Чернавода и в гражданския сектор на ядрената енергия в Румъния“.

Добавя се, че на COP 27 „Exim Bank на САЩ обяви издаването на две писма за интерес за финансиране на технически услуги, предоставени от САЩ във връзка с проекта за блокове 3 и 4 на Черна вода“ – „Exim може да обмисли финансиране до 50 USD милиона от договора за износ на САЩ за предпроектни технически услуги“ във фаза II и във фаза III „може да обмисли финансиране до 3 милиарда щатски долара от договор за износ на САЩ за услуги за инженеринг и управление на проекти за договора за завършване“ на двата блока.

Министерството на енергетиката изчислява, че ще бъдат създадени 19 000 работни места в индустрията, като всяка единица спестява 5 милиона тона CO2 всяка година.

Черна вода е единствената атомна електроцентрала в Румъния и се състои от два тежководни реактора под налягане от 650 MWe. Блок 1 влезе в търговска експлоатация през 1996 г., а блок 2 през 2007 г. Операторът Nuclearelectrica планира да удължи експлоатационния живот на блок 1 до 60 години. По-голямата част от работата по блокове 3 и 4 – като блокове 1 и 2, реакторите CANDU-6 – беше извършена през 80-те години преди падането на правителството на Николае Чаушеску през 1989 г.

През октомври Румъния заяви, че и Канада, и САЩ предлагат помощ за финансирането на изграждането на Черна вода 3 и 4, което се оценява на 7 милиарда евро (7,4 милиарда щатски долара). Румъния също има планове за малки модулни реактори (SMR), с меморандум за разбирателство, подписан между Nuclearelectrica, американската фирма NuScale и E-INFRA във връзка с предложената площадка в Doicești, мястото, избрано за първия SMR в страната.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/Romania-adopts-support-agreement-law-for-Cernavoda

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари