ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европа се готви да се откаже от руското ядрено гориво

15.03.2023

Държавният научно-технически център по ядрена и радиационна безопасност ще участва в европейския проект, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейската комисия и е насочен към осъществяване на безопасно снабдяване с гориво на Westinghouse за реакторите ВВЕР. Става дума както за реакторите ВВЕР-1000, така и за ВВЕР-440.

Срещата за стартиране на проекта APIS се проведе в края на февруари във Västerös (Швеция) в офиса на Westinghouse Electric Sweden (WES).

Проектът APIS включва основно разработването на конструкция на гориво от ново поколение и нормативна документация за неговото внедряване в реактори тип ВВЕР на европейски страни, които се стремят да намалят или дори да премахнат зависимостта от Русия.

Националният център за ядрени изследвания на Украйна ще извърши работа в рамките на 7-ия от 11 работни пакета и ще ръководи работния пакет, който ще изследва въздействието на въвеждането на гориво от ново поколение върху дългосрочната експлоатация на енергийните блокове.
Очаква се също така специалистите от Националния център за ядрени изследвания и разработки на Украйна да участват в дейностите по разпространение на знания.

Трябва да се отбележи, че Украйна има уникален опит в диверсификацията на горивото за реактори от типа ВВЕР-1000.
В момента 7 активни зони на реакторите ВВЕР-1000 са заредени с гориво на Westinghouse Electric Company.
На ред са енергоблокове ВВЕР-440 №1, 2 на Ровненската АЕЦ. Предвижда се още през пролетта вторият енергоблок да заработи с горивото на американската компания в активната зона.

В момента се извършват подготвителни работи за въвеждане на американско гориво и в АЕЦ „Козлодуй“ (България).

За по-нататъшното изпълнение на проекта Westinghouse Electric Company и испанската компания Enusa подписаха споразумение за сътрудничество в производството на гориво за ВВЕР-440.
Enusa планира да завърши производствената линия за новото гориво в завода Khuzbado и да получи лиценз тази година, което ще позволи доставки на гориво още в началото на 2024 г.

Очаква се Westinghouse и Enusa да произвеждат горивото в заводите си във Вестерос, Швеция, и Хузбадо, Испания.

Сред предимствата на горивото на Westinghouse се отбелязва неговата висока технологичност – когато отделните горивни елементи, произведени в Америка, се разхерметизират, те могат да бъдат сменени и горивната касета да се върне в експлоатация, докато руските възли, останалата част от които допълнително ще усъвършенстват своя ресурс при Украинската АЕЦ в такива ситуации става неподходяща за по-нататъшна употреба.
Освен това горивото на Westinghouse ще увеличи мощността на енергоблоковете на АЕЦ до 105-110%.

Проектът APIS е предназначен за 3 години, като през това време се очаква да се разработи цялата необходима нормативна документация за лицензиране и зареждане на гориво на Westinghouse в активните зони на европейските АЕЦ ВВЕР.

Украйна ще се присъедини към проекта за преминаване на руските реактори ВВЕР на европейските АЕЦ към ядрено гориво на Westinghouse

Източник: https://sstc.ua/news/yevropa-gotuyetsya-vidmovitisya-vid-rosijskogo-yadernogo-paliva

Tags: , , ,

2 Responses to Европа се готви да се откаже от руското ядрено гориво

 1. Kostoff on 17.03.2023 at 14:23

  Вие други източници освен 404 нямате ли ?

  • Красимир Христов on 17.03.2023 at 20:38

   Предложете друг алтернативен източник по темата на статията.
   С интерес ще прегледам материала, който имате предвид.
   При Ваше желание може да се завърже и дискусия.
   Не искам и да мисля, че народът (читателите) е наплашен и затова мълчи.
   Чакам.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари