ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентът Зеленски търси мирен начин за връщане ЗАЕЦ на Украйна – засега неуспешно

09.03.2023

Президентът Володимир Зеленски обсъди с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш въпроса за прекратяване на ядреното изнудване на Руската федерация и възстановяване на безопасността на украинските атомни електроцентрали.

Това съобщи държавният глава по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на ООН в Киев, съобщава кореспондентът на Укринформ.

 

 

„Днес обсъдихме как да спрем ядрения шантаж на Русия и да възстановим безопасността на всички украински АЕЦ, която беше нарушена от Русия, в частност безопасността на Запорожката АЕЦ.
АЕЦ трябва да се върне под пълен украински контрол – това е въпрос на глобална, не само украинска сигурност“, подчерта Зеленски.

Подробности на: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3679804-zaporizka-aes-mae-povernutis-pid-kontrol-ukraini-ce-pitanna-globalnoi-bezpeki-zelenskij.html

Tags: , ,

4 Responses to Президентът Зеленски търси мирен начин за връщане ЗАЕЦ на Украйна – засега неуспешно

 1. TSO on 09.03.2023 at 8:49

  ❗️ Запорожката АЕЦ е напълно обезточена поради руски обстрел

  Днес, 9 март 2023 г., в 03:53 ч., последната линия на връзка между окупираната Запорожка АЕЦ и украинската електроенергийна система беше прекъсната в резултат на ракетни удари от страна на РФ.

  В момента станцията е обезточена и за шести път по време на окупацията е в режим на прекъсване на електрозахранването, 5-ти и 6-ти енергоблок са приведени в студено състояние, 18 дизелови генератора са включени за захранване на собствените нужди на ЗАЕЦ. Гориво за работата им остава за 10 дни. Обратното броене започна.

  Ако през това време е невъзможно да се поднови външното електрозахранване на централата, може да възникне авария с радиационни последици за целия свят.

  Освен това всички местни атомни електроцентрали, разположени на територията, контролирана от Украйна, са частично разтоварени поради заплахата от ракетни атаки. Към 6.30 ч. всички енергоблокове дават общо 4700 MW мощност на електроенергийната система.

  Поради окупацията на централата и намесата на представители на Росатом в нейната работа, възможностите на украинската страна да поддържа АЕЦ в безопасен режим са значително ограничени.

  ☢️ В момента спешно са необходими действия на цялата международна общност за премахване на руските терористични групи от територията на Запорожката АЕЦ, предаването й под пълен контрол на компетентен легитимен оператор – украинския Енергоатом – и възстановяване на условията за поддържане на ядрената, радиационна и физическа безопасност на ядреното съоръжение.

  #ЯЕЦ

  Пишете ни ???????? | FB | IG | YT | TW | IN

 2. TSO on 09.03.2023 at 10:17

  Запорожская АЭС: энергоснабжение обеспечено, угроз нарушений пределов безопасности нет

  В ночь с 8 на 9 марта случилось короткое замыкание на линии между Южно-Украинской АЭС и Днепровской подстанцией на Запорожской АЭС. В результате автоматически были запущены дизель-генераторы для обеспечения собственных нужд станции. Все системы безопасности сработали штатно. Запасов топлива для работы дизель-генераторов достаточно, они постоянно пополняются.

  На данный момент первый и третий блоки Запорожской АЭС находятся в ремонте. Второй, четвертый, пятый и шестой переведены в холодный резерв. Оборудование обслуживается в соответствии со всеми регламентами при строгом контроле норм радиационной безопасности.

  Радиационный фон на станции и прилегающей территории не превышает естественных фоновых природных значений.

  @StranaRosatom

  • Красимир Христов on 09.03.2023 at 22:01

   Както е известно в централата има екип на МААЕ.
   Там се знае всичко около ситуацията.
   Защо Рафаело Гроси не даде брифинг за да обясни ситуацията от най-висша инстанция.
   Няма да правя квалификации, но оставам с впечатлението, че сега върви едно притичване с горчив политически привкус.
   Дано да греша, но истината трябва да излезе наяве.

 3. TSO on 09.03.2023 at 21:08

  ⚡️⚡️ Украйна възстанови електропроводната линия на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ с вътрешната енергийна система

  След десетчасово прекъсване на външното електрозахранване, причинено от вражески обстрел, най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа премина отново захранва собствените си нужди от електроенергийната система на Украйна.

  #ЯЕЦ

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари