ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse подписа меморандум за разбирателство с българската АЕЦ Козлодуй-Нови мощности за внедряване на технологията AP1000® – четиво с коментар

05.03.2023

Преди да се запознаете с тази брадясала новина (с почти 10-годишна давност) ви моля да прочетете внимателно моето интервю:
Валентин Николов – за седми блок на АЕЦ “Козлодуй” – откровено, извън клишетата и заклинанията (http://atominfo.bg/?p=27278 )

За читателите и политиците с къса памет

Като вече имате тази, според мен, важна предварителна информация сега може внимателно да се запознаете с официалното съобщение на Westinghouse Electric Company.
Четете го и мислете, не се ли въвличаме отново в една спирала с политически привкус, за да констатираме след 10 години – Похачихме пак едни пари за да угодим на „Чичо Сам“, а действащ енергоблок на Westinghouse нямаме.

Защото, както съм казвал много пъти – Westinghouse досега не заковал даже един пирон в изграждането на един собствен действащ енергоблок.
Целта е да се прибират едни пари от лековерните инвеститори за имат готов енергоблок „някой път“. Тогава Westinghouse не носи носи никаква отговорност. Мислете!

 

2 март 2023 г. от Westinghouse Electric Company

Споразумението разширява сътрудничеството за подобряване на енергийната сигурност и постигане на целите за климата

Cranberry Township, Пенсилвания – 2 март 2023 г. – Westinghouse Electric Company обяви днес, че е подписала меморандум за разбирателство с българската АЕЦ Козлодуй-Нови мощности.

 

 (Отляво надясно) Ивайло Иванов, член на Борда на директорите на АЕЦ Козлодуй-Нови мощности, и Елиас Гедеон, старши вицепрезидент на Westinghouse Energy Systems, завършват подписването на Меморандум за разбирателство за технологията Westinghouse AP1000®.

Споразумението разширява сътрудничеството, повишава енергийната сигурност и постига целите в областта на климата.

 

Споразумението създава съвместна работна група между двете страни за започване на планиране за потенциално внедряване на един или повече реактори AP1000®, ядрена технология от поколение III+.
Работната група също така ще оцени регулаторните, лицензионните и проектните основи, за да осигури пълно съответствие с приложимите разпоредби, както и рационализиран път на изпълнение, който да позволи на България да постигне целите си в областта на ядрената енергетика.

 „Уестингхаус оценява високо партньорството и има желание да подкрепи бъдещето на България за чиста енергия“, каза Дейвид Дърам, президент на енергийните системи на Уестингхаус. „Това споразумение за сътрудничество ни изправя по пътя към осигуряване както на икономически, така и на екологични ползи за българския народ, като същевременно укрепва енергийната сигурност на страната.“

АЕЦ “Нови мощности” е специална проектна компания, собственост на единствената действаща атомна електроцентрала в България и специално създадена, за да управлява проекта за изграждане на един или два ядрени реактора на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, използвайки предимствата на съществуващата инфраструктура и усъвършенствано лицензиране и екологично състояние .

В момента на площадката в Козлодуй работят два руски реактора ВВЕР-1000.
Уестингхаус подписа 10-годишно споразумение през декември 2022 г. за доставка на ядрено гориво за един от блоковете от 2024 г.

Реакторът AP1000 е единственият действащ реактор от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, модулен дизайн на конструкцията и има най-малкия въглероден отпечатък на MWe на пазара.
В допълнение към двата реактора, които са близо до завършване в обекта Vogtle в Джорджия, четири блока AP1000 в момента поставят рекорди за оперативна производителност в Китай с четири допълнителни реактора в процес на изграждане и още два планирани. Наскоро бяха избрани три енергоблока за Полша и девет блока бяха обявени за Украйна, а технологията се разглежда за множество други обекти в Централна и Източна Европа, Обединеното кралство и Съединените щати.

Източник: https://info.westinghousenuclear.com/news/westinghouse-signs-mou-with-bulgarias-kozloduy-npp-newbuild-for-ap1000-technology-deployment

Ще се радвам в обозримо бъдеще обществото да бъде детайлно запознато с клаузите на договора, който неминуемо ще бъде подписан по разбираеми причини – извън клишетата и заклинанията.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари