ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американската компания за микрореактори създава дъщерно дружество HALEU

23.02.2023

Дни след набирането на 4,14 милиона щатски долара за изследване и развитие на своя преносим усъвършенстван ядрен микрореактор ZEUS, NANO Nuclear Energy Inc създаде дъщерно дружество за разработване, подобряване и ускоряване на местното производство в САЩ на нискообогатен уран с висок анализ (HALEU).

Микрореакторът ZEUS е проектиран да се побира в стандартен транспортен контейнер (Изображение: NANO Nuclear Energy)

HALEU Energy Fuel Inc. „ще се съсредоточи върху бъдещото развитие на домашен тръбопровод за производство на гориво HALEU за по-широката усъвършенствана индустрия за ядрени реактори, доставка на национално лабораторно гориво и осигуряване на произведени горива за изследователски цели“, както и да играе решаваща роля в захранването реактора ZEUS, съобщиха от компанията.

Изпълнителният директор на NANO Nuclear Energy Джеймс Уокър каза, че компанията е разбрала „уникалното значение“ на горивото HALEU в разработването и разпространението на модерни ядрени реактори както за компанията, така и за националното развитие на ядрените технологии. „Като такива, ние видяхме възможността да създадем вътрешен производител и дистрибутор на гориво и в същото време да станем наистина вертикално интегрирана компания за ядрена енергия“, каза той.

Базираната в Ню Йорк NANO казва, че „се стреми да наруши SMR пространството“ чрез „изграждане на по-малка, по-евтина и по-безопасна ядрена енергия“. Преносимият микрореактор ZEUS, който в момента е в процес на разработка, разполага с напълно твърда сърцевина, премахваща топлината чрез топлопроводимост без необходимост от охлаждаща течност и помпи. Той е проектиран да се побира в стандартен ISO контейнер за превоз, като се възползва от съществуващата транспортна инфраструктура, а модулният реактор ще може да се свързва с местни електрически мрежи или енергийни системи, казва компанията. Компанията каза, че „бивши висши ръководители на товарни и логистични услуги“ са били водещите инвеститори в презаписания кръг на финансиране от $4,14 милиона, който приключи на 13 февруари.

NANO е създадена от предприемача Jay Jiang Yu, който стана първият председател и президент на компанията през април 2022 г. „Когато за първи път бях вдъхновен да създам NANO Nuclear, не можех да си представя инерцията, на която сме свидетели през последната година“, каза той . „Сега сме на път да се превърнем в наистина вертикално интегрирана компания.“

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/US-micro-reactor-company-sets-up-HALEU-subsidiary

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари