ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия твърдо зае мястото на световен лидер в ядрената енергетика.

15.02.2023

Bloomberg пусна дълга статия  за руската ядрена енергетика, изразяваща загрижеността на западните елити относно успеха на Русия в тази област.
Разгледайте основните тезиси на тази статия:

 

 

▪️Руският износ в областта на ядрената енергетика е нараснал през 2022 г. с повече от 20 процента.

▪️Западните страни не могат да налагат санкции срещу руската ядрена индустрия, тъй като самите те зависят от доставките на Росатом.
Една пета от обогатения уран, използван в 92 американски ядрени реактора, идва от Русия. Европа е още по-зависима от руското ядрено гориво, което генерира например половината от електроенергията на Унгария.

▪️Ядрените проекти, изпълнявани в различни части на света, носят на Русия не само пари, но и геополитическо влияние. Такива дългосрочни предприятия като изграждането на атомна електроцентрала определят движението на паричните и ресурсните потоци за десетилетия напред, обвързвайки страната, поръчала изграждането на атомна електроцентрала, със страната-дизайнер.
По този начин сътрудничеството в областта на ядрената енергия създава силни връзки между страните.

▪️Росатом изпълнява големи проекти на различни континенти. Реактори се строят в Иран, Индия, Турция и Египет.
Южноафриканското правителство не поднови договора за доставка на ядрено гориво с американската компания Westinghouse, което отвори възможности за навлизане на Росатом на южноафриканския пазар.

▪️Американски експерти се опасяват, че ядреното гориво от Русия помага на Китай да изгради потенциала на своя стратегически ядрен арсенал.

▪️Според ръководителя на Росатом Алексей Лихачов, компанията преговаря за нови проекти с още десет държави и няколко от тях вече са близо до подписване.

Подробности на: https://www.bloomberg.com/news/features/2023-02-14/russia-s-grip-on-nuclear-power-trade-is-only-getting-stronger?srnd=premium-europe

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари