ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Силата на прагматизма: ядрена енергетика, технологични иновации и зелен преход

14.02.2023

За да задвижи зеления преход, ЕС трябва да комбинира по-голяма самодостатъчност в ядрената енергетика с далновиден подход към технологичните иновации

Подходът на Уинстън Чърчил беше, че фактите са на първо място и едва след това лидерите могат да действат в съответствие със своите ценности. Но понякога проблемът не е в липсата на реални факти, а в липсата на зряла оценка на тези факти.

 

 

Европейският съюз е шампион на зеления преход. И все пак, от началото на войната на Русия срещу Украйна и енергийната война в Европа, се появиха съмнения относно това дали ЕС има реалистична дългосрочна визия.

Въглеродните емисии намаляват по-бавно, отколкото е необходимо за постигане на целите на Париж, докато Германия дори изпитва увеличение на емисиите.
Според Евростат през 2020 г. около 65 на сто от електроенергията, генерирана в ЕС, е идвала от „базови“ мощности: 24 на сто от ядрена енергия (въпреки че Германия прибързано и наивно затвори 19 реактора заради евтиния руски газ) и 41 на сто от въглищни и газови централи. Промяната през 2022 г. беше незначителна. Освен това производството на електроенергия от въглища и газ се е увеличило.

Това изкривяване изглежда се дължи на наивност, пожелателно мислене, инерция или дори мързел: купуваме, инсталираме и консумираме, а след това си лягаме. Освен това възникнаха идеологически бариери около сложните технологии, които изискват висококвалифицирани и информирани работници, като например следващото поколение ядрени технологии.
Разбира се, възобновяемите енергийни източници трябва да са начело в списъка на факторите, движещи зеления преход, наред с по-голямата ефективност и технологичните разработки или иновации. Но е по-добре да смекчите високите амбиции, отколкото да продължите да харчите пари само защото нещо е желателно. Имаме нужда от прагматизъм – и имаме нужда от ядрена енергия.

Източник: https://ecfr.eu/article/the-power-of-pragmatism-nuclear-energy-technological-innovation-and-the-green-transition/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари