ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – Пробно свързване на втори енергоблок към мрежата „през март/април“

04.02.2023

Тестово свързване към мрежата на втория блок на Беларуската атомна електроцентрала в Островец е планирано за март или април, според заместник-министъра на енергетиката на страната Михаил Михадюк.

 

Първото свързване към мрежата, при ниска мощност, е част от процеса на пускане в експлоатация на атомни електроцентрали, които имат голяма поредица от тестове и проверки, които трябва да бъдат предприети, преди да влязат в пълно обслужване.

Михадюк каза, че процесът включва провеждане на тестове при ниска мощност, намаляване на мощността до нула, допълнителни тестове и след това постепенно повишаване на мощността – като се започне от 40-50 MW, след това до 75 MW и след това до 90 MW. „Процесът ще отнеме най-малко половин година. Осигуряването на безопасната експлоатация на блока на атомната централа, ядрената и радиационната безопасност е най-важното нещо за нас. Ето защо ние подхождаме към работата педантично“, съобщи официалната агенция Белта, цитирайки думите на министъра.

Белта съобщава, че Михадюк каза, че строително-монтажните работи на втори блок са почти приключили. На сайта на министерството се казва, че ядреното гориво е заредено в активната зона на реактора и тя е в „97% степен на готовност“. Провеждат се пусково-наладъчни дейности. „Тогава мощността на реакторния блок ще бъде повишена до минимално контролируемото ниво на мощност“.

През май миналата година министерството на енергетиката заяви, че се надява вторият блок да бъде свързан към мрежата през 2022 г. Първият енергоблок беше свързан към мрежата през ноември 2020 г. Министерството на енергетиката казва, че когато и двата блока – ВВЕР-1200 – са пуснати в експлоатация, централата ще произвежда около 18,5 TWh електроенергия годишно, което се равнява на 4,5 милиарда кубически метра природен газ, с годишен ефект върху икономиката на страната от около 550 милиона USD.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Second-Belarus-unit-s-trial-connection-to-grid-in

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари