ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – забраната за строителство на АЕЦ не се отнася до вече започнатите проекти

01.10.2012

Властите в Япония заявяват, че забраната за строителство на нови АЕЦ, предвидена в рамките на неотдавна приетия план за развитие на енергетиката в страната до 2030 година, не се отнася за обектите, построяването на които е вече започнато, предава телевизия NHK.

Преди седмица японското правителство прие нов план за развитие на енергетиката, предвиждащ до 2030 година в страната да не остане нито една действаща АЕЦ. Правителството ще разреши на компаниите-оператори да довършат започнатите енергоблокове, но ще спази главният принцип, заложен в плана – забрана за построяване на нови АЕЦ.

Другият принцип на плана е възобновяване на работата на тези АЕЦ, които бяха спрени след аварията на Фукушима, като безопасността им трябва да бъде потвърдена от експерти. Максималният срок на експлоатация на старите блокове е строго ограничен на 40 години. Освен това, планът предвижда плавно преминаване на страната към други енергийни източници, включително, за сметка на активно развитие на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Миналия вторник генералният секретар на правителството на Япония Саму Фудзимура заяви, че забраната за построяване на АЕЦ не се отнася до започнатите проекти за построяване на нови енергоблокове, но няма да одобри нито един нов.

Приемането на нов план за развитие на енергетиката на Япония, на първо място, е обосновано на общественото мнение против ядрената енергетика след аварията на АЕЦ “Фукушима-1”. Всяка седмица има демонстрации против ядрената енергетика пред зданието на канцеларията на министър-председателя. През юли в Токио се проведе  най-големият за цялата история на страната митнг и демонстрация с участието на 100 хиляди души.

Съгласно предишния проект (преди аварията), ядрената енергетика към 2030 година трябваше да осигурява до 50% от всичките потребности на страната от електроенергия. Преди аварията нейният дял беше около 30%.

Аварията на “Фукушима-1” е най-голямата за последните 25 години след Чернобил. Имаше множество изхвърляния на радиоактивни продукти в атмосферата и във водата. От 20 километровата зона около централата бяха евакуирани 140 хиляди души. Болшинството от тях продължават да живеят във временни жилища. Очаква се, редица райони, поради високата степен на замърсяване, да бъдат обявени за негодни за обитаване. Пълната ликвидация на последствията от аварията, включително и демонтажа на реакторите ще продължи около 40 години.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари