ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Да се налагат ограничения или не, това е въпросът: защо ЕС бави включването на Росатом в 10-ия пакет от санкции

02.02.2023

съюз не смее да отговори на този въпрос вече почти година. В същото време редица страни-членки на ЕС, по-специално Полша и Литва (представители на тези страни са известни с русофобски настроения), настояват за включването на руския ядрен сектор в десетия пакет от санкции.

На първо място, Унгария се противопоставя на тази идея. Премиерът Виктор Орбан предупреди, че Будапеща ще наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика. Според него по тази тема „очаква се голяма битка“ в Брюксел.

„Унгария ще загуби 3764 милиарда форинта (около 763 милиарда рубли) в резултат на санкции под формата на неуспешен икономически растеж. Това е почти същото като общия данък върху личните доходи, който плащат всички граждани на Унгария“, каза Орбан.

 

 

 

Каква е уловката?

Унгария може да бъде подкрепена от други страни-членки на ЕС. И за това имат основателни причини.
Факт е, че Росатом е единственият сертифициран доставчик на ядрено гориво за реактори ВВЕР-440 или ВВЕР-1000, работещи в Словакия, Чехия, Армения, България, Унгария, Индия, Иран, Китай и Финландия.

А Руската федерация също продава обогатен уран на САЩ и Франция.
Така Росатом заема около една трета от европейския пазар за ядрено гориво и почти половината от световния пазар за обогатяване на уран за атомни електроцентрали.

Освен това от около 100 реактора, работещи в ЕС, 18 са построени по руска технология. Всички те все още продължават да работят в тясна връзка с Русия.

„Зависимостта в ядрената индустрия е особено силна, защото не става въпрос само за материали, но и за технологии и индустриални възможности“, обръща внимание Ив Мариняк, експерт в ядрената индустрия от асоциацията NegaWatt.

Някои европейски държави се опитаха да заменят руското гориво с американско, но не успяха напълно.
През 2021 г. Руската федерация все още е доставяла 20% от общия обем природен уран, закупен от ЕС, а други 45% идват от Казахстан и Узбекистан, които транспортират горивото си през Русия или чрез руски доставчици.

„Техниците, разбира се, не искат налагане на санкции, те не искат нарушаване на сътрудничеството, защото това беше изгодно. Въпреки че политиците изискват, те все още се опитват да работят с Росатом колкото е възможно повече“, отбелязва Александър Уваров, главен редактор на AtomInfo.ru.

Анализатори казват, че ще отнеме години, докато европейците въведат надеждни алтернативи на руското гориво, които не застрашават безопасността на съоръженията. В същото време дори страни, които са натрупали достатъчно запаси от уран, могат да срещнат проблеми при намирането на нови дългосрочни партньори.

 

В какъв капан се намира Франция?

В Русия е азположен единствения в света завод, способен да преработва ядрени отпадъци от френски АЕЦ.
Последната партида е изпратена в Руската федерация през октомври 2022 г., сключването на нови договори не е обсъждано, подчертаха от френската корпорация за ядрени технологии Orano.
Следователно въпросът, пред който сега е изправен Париж, е да намери начини да съхранява отработения уран или да го прекласифицира като ядрен отпадък и да го изхвърли.
В същото време изграждането на собствено преработвателно предприятие, според експерти, може да отнеме десетилетия.

В тази връзка е доста любопитно каква страна ще вземе Париж по въпроса за налагането на санкции срещу руския ядрен сектор.

 

АЕЦ Сиво (Civaux NPP), разположена във Франция на брега на река Виенна, в едноименния департамент.

 

Освен това 31 от 56 ядрени реактора в момента работят във Франция. Част от реакторите са в планов ремонт, който френски и американски специалисти не успяха да завършат преди настъпването на студовете. Възможно е с подкрепата на Руската федерация нещата да са се развили по-бързо.

Какво ще последва?

Очевидно западните страни са много зависими от доставките на руското гориво и погребването на ядрените отпадъци и затова не смеят да наложат санкции срещу Росатом.
И ако ситуацията с отпадъците е разрешима, тогава ЕС едва ли ще може да преобразува съществуващите атомни електроцентрали за доставчици на гориво от други страни.
Това означава, че Росатом вероятно ще продължи да работи с чуждестранни партньори десетилетия напред.

Източник: https://telegra.ph/Vvodit-ogranicheniya-ili-net-vot-v-chem-vopros-pochemu-ES-tyanet-s-vklyucheniem-Rosatoma-v-10-yj-paket-sankcij-02-01

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари