ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – Регулаторът одобрява продължаването на работата на АЕЦ Loviisa

31.01.2023

Fortum е в състояние да продължи безопасно да експлоатира атомната електроцентрала Loviisa до 2050 г., съобщи финландският орган за радиационна и ядрена безопасност (STUK) на Министерството на икономиката и заетостта (TEM) на страната.
Очаква се през следващите месеци правителството да излезе с решение за продължаване на лиценза за експлоатация на двублоковата АЕЦ.

 

Units 1 and 2 of the Loviisa plant (Image: Fortum)

Централата Loviisa – включваща два реактора с вода под налягане тип VVER-440 – беше първата атомна електроцентрала във Финландия и в момента осигурява повече от 10% от електроенергията на страната. Блок 1 на Loviisa започна търговска експлоатация през 1977 г., а блок 2 беше последван през 1981 г.
Лицензите за експлоатация на блоковете бяха подновени съответно през 1998 г. и 2007 г.

Fortum подаде заявление през март 2022 г. до TEM за експлоатация на двата блока до края на 2050 г. Настоящите лицензи за работа изтичат съответно в края на 2027 г. и 2030 г.
Компанията също така е подала заявление за лиценз за експлоатация на съоръжението за погребване на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, разположено на площадката Loviisa до 2090 г.

Финландското правителство в момента разглежда заявлението на Fortum.
Тя е поискала становища от няколко власти, организации и общини в засегнатия район и е предоставила на гражданите и общностите възможност да изразят мнението си.
Правителството ще издаде своето решение за оперативен лиценз въз основа на тези изявления.

Централата Loviisa – включваща два реактора с вода под налягане тип VVER-440 – беше първата атомна електроцентрала във Финландия и в момента осигурява повече от 10% от електроенергията на страната.
Блок 1 на Loviisa започна търговска експлоатация през 1977 г., а блок 2 беше последван през 1981 г. Лицензите за експлоатация на блоковете бяха подновени съответно през 1998 г. и 2007 г.

Fortum подаде заявление през март 2022 г. до TEM за експлоатация на двата блока до края на 2050 г. Настоящите лицензи за работа изтичат съответно в края на 2027 г. и 2030 г. Компанията също така е подала заявление за лиценз за експлоатация на съоръжението за погребване на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, разположено на площадката Loviisa до 2090 г.

Финландското правителство в момента разглежда заявлението на Fortum. Тя е поискала становища от няколко власти, организации и общини в засегнатия район и е предоставила на гражданите и общностите възможност да изразят мнението си. Правителството ще издаде своето решение за оперативен лиценз въз основа на тези изявления.

В изявлението си за TEM STUK каза, че Fortum е „демонстрирал, че е в състояние да продължи безопасно да експлоатира двата блока на атомната електроцентрала Loviisa дори след изтичането на текущия период на лиценза“.
Регулаторът добави: „Лицензополучателят разполага с необходимите способности, процедури, компетентност и ресурси, за да продължи безопасните операции и управлението на стареенето.“

STUK също така каза, че комуналното предприятие е „демонстрирало в своето приложение и в своята оценка на безопасността, че е възможно окончателното използване да продължи безопасно в рамките на текущия обхват“.

„В резултат на непрекъснатото подобряване на безопасността и управлението на стареенето на електроцентралата Loviisa, АЕЦ е в добро състояние и удължаването на живота е възможно“, каза Сасу Валкамо, вицепрезидент на Loviisa.
„През цялата си история оборудването, системите и конструкциите на централата са модернизирани и обновявани.“

Fortum отбеляза, че STUK непрекъснато наблюдава навременното и съобразено прилагане на своите мерки за подобряване на безопасността.
Периодичният преглед на безопасността на централата Loviisa се провежда на всеки десет години в съответствие със Закона за ядрената енергия на Финландия.
Предвидено е Fortum да представи следващата си оценка на безопасността на STUK през 2030 г.
Безопасността на съоръжението за окончателно погребване на РАО се оценява в съответствие със Закона за ядрена безопасност на интервали от 15 години.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/Regulator-endorses-continued-operation-of-Loviisa

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари